Istraživanje blagodati Vukovarsko-srijemske županije

19. ožujka 2024. Marko Kozjak

Zemlja gdje se tradicija susreće s inovacijom!

Smještena na najistočnijem dijelu Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija svjedoči o poljoprivrednom bogatstvu koje potiču vijugave rijeke Dunav i Sava. Prostirući se na prostranih 2448 četvornih kilometara, krajolik okruga je splet plodnih ravnica i zelenih polja, hranjenih životvornim vodama regionalnih vodenih putova. To je zemlja gdje se tradicija susreće s inovacijom, gdje se naslijeđe stoljetnih poljoprivrednih praksi isprepliće s modernim poljoprivrednim tehnikama kako bi se stvorila tapiserija bogatstva i mogućnosti.

Fotografija: Franjo Škegro (Izvor TZ VSŽ)

U središtu poljoprivredne moći Vukovarsko-srijemske županije nalazi se golema obradiva površina koja ukupno iznosi impresivnih 148.886 hektara. Ova zemlja, blagoslovljena plodnim tlom i povoljnom klimom, čini okosnicu regionalnog poljoprivrednog sektora, održavajući raznolik niz usjeva koji variraju od osnovnih žitarica do posebnog voća i povrća. Unutar ove rasprostranjene poljoprivredne oblasti, nevjerojatnih 93,01% posvećeno je obradi ratarstva, što potvrđuje status županije kao prave žitnice Hrvatske.

Razumijevanje poljoprivredne dinamike Vukovarsko-srijemske županije:

Poljoprivredni krajolik županije oblikovan je mnoštvom čimbenika, od tržišne dinamike do organizacijskih struktura, uvjeta plaćanja i prakse plodoreda. Ovi elementi konvergiraju kako bi odredili zastupljenost različitih usjeva na poljoprivrednom zemljištu, utječući na izbore farmera i poljoprivrednih poduzeća. Unatoč zamršenosti ovog poljoprivrednog ekosustava, posljednjih godina svjedočimo izuzetnoj stabilnosti u proizvodnji, s minimalnim fluktuacijama u proizvodnji u ključnim sektorima.

Fotografija: Martin Hrvojević (Izvor TZ VSŽ)

Među poljoprivrednim kulturama koje dominiraju proizvodnim krajolikom županije, žitarice dominiraju, s udjelom od nevjerojatnih 51% u poljoprivrednoj proizvodnji. Kukuruz, pšenica, ječam i druge žitarice prekrivaju ogromne dijelove obradive zemlje, a njihove zlatne nijanse boje krajolik u nijanse jantara i zlata. Odmah iza su sjemenke uljarica, koje čine 35% poljoprivredne proizvodnje, naglašavajući doprinos regije u proizvodnji eteričnih ulja i biogoriva.

Dok žitarice i uljarice čine okosnicu poljoprivredne proizvodnje, postoji dovoljno prostora za rast i diverzifikaciju, posebice u području uzgoja povrća. Unatoč napretku poljoprivredne mehanizacije i tehnologije, proizvodnja povrća ostaje radno intenzivan posao koji zahtijeva njegu i pažnju tijekom cijele vegetacijske sezone. Ipak, posljednjih godina pojavljuju se nove kulture kao što su bob i šparoge, čija je sve veća popularnost potaknula osnivanje specijaliziranih zadruga poput Vinkovačke šparoge.

Osim povrća, pojedini segmenti poljoprivredne proizvodnje, kao što je voćarstvo, daju značajan potencijal za budući rast i razvoj. Višegodišnji nasadi voća prošarani su pokrajinom, a njihovi bujni voćnjaci daju obilje višanja, lješnjaka, jabuka, oraha i šljiva. Ovo voće, cijenjeno zbog svog okusa i nutritivne vrijednosti, pridonosi poljoprivrednoj raznolikosti okruga, istovremeno pružajući održiv izvor prihoda lokalnim poljoprivrednicima. Zanimljivo je da je u Hrvatskoj ukupno registrirano 18.000 proizvođača jabuka koji proizvode na površini od oko 6000 hektara, što čini oko 15% svih površina pokriveno voćem. Jabuka je zastupljena s 30% ukupno proizvedenog voća, a najviše je nasada upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Fotografija: Vedran Čuljak (Izvor TZ VSŽ)

Uz tradicionalne kulture, vinogradarstvo zauzima posebno mjesto u poljoprivrednoj baštini Vukovarsko-srijemske županije. Više od 1200 vinograda raspoređenih na 1605 hektara zemlje, županijski vinogradarski sektor svjedočanstvo je stoljetne vinarske tradicije. Unatoč izazovima kao što su krčenje vinograda i zamjena sorti, ukupne površine pod vinogradima ostaju stabilne, sa stotinama poljoprivrednih gospodarstava koji se aktivno bave vinogradarstvom.

Fotografija: Darko Kešnjer (Izvor TZ VSŽ)

Napori da se smanji utjecaj poljoprivrede na okoliš ključni su prioritet Vukovarsko-srijemske županije, s inicijativama usmjerenim na promicanje ekološke poljoprivrede i očuvanje prirodnih resursa. Na državnoj razini, program ruralnog razvoja igra ključnu ulogu u podršci održivoj poljoprivredi, nudeći mjere kao što su plaćanja za ekološke usluge i poticaje za ekološku poljoprivredu. Na lokalnoj razini, županijska vlada nastoji potaknuti organsku proizvodnju kroz programe potpore i obrazovne inicijative, potičući poljoprivrednike na usvajanje praksi koje promiču biološku raznolikost, čuvaju prirodne resurse i smanjuju unos kemikalija.

Ulaganje Vukovarsko-srijemske županije u navodnjavanje i digitalne tehnologije:

Prepoznajući neizostavnu ulogu navodnjavanja u suvremenoj poljoprivredi, Vukovarsko-srijemska županija investirala je u četiri potpuno operativna sustava navodnjavanja koji pokrivaju više od 2700 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ovi sustavi su ključni u optimizaciji upravljanja vodom i osiguravanju dosljednih prinosa u različitim klimatskim uvjetima. Štoviše, opredijeljenost županije za inovacije očituje se iu ambicioznim projektima poput Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi. Ova inicijativa naglašava predanost županije prihvaćanju najsuvremenijih tehnologija kao što su robotika i pametna poljoprivreda, s ciljem podizanja kvalitete i učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje.

Fotografija: Tihana Koprtla (Izvor TZ VSŽ)

Slično tome, inicijative poput Agrotehnološkog centra za skladištenje i preradu povrća i voća (ATC) označavaju strateški pristup poboljšanju infrastrukture nakon berbe. Po dovršetku, ATC je spreman omogućiti konzultacije, istraživanja i razvoj novih proizvodnih tehnologija, čime će se ojačati kapacitet prehrambene industrije u regiji. Nadalje, fokus Županije proteže se i na sektor stočarstva, s planovima za izgradnju regionalne klaonice opremljene najsuvremenijim objektima za preradu mesa. Osim toga, županija predvodi osnivanje prvog Centra za preradu soje bez GMO-a, usklađujući se s preferencijama potrošača za održivom i zdravom hranom. U skladu sa svojim opredjeljenjem za podršku lokalnim proizvođačima, Vukovarsko-srijemska županija ima ključnu ulogu u osnivanju i razvoju proizvođačkih organizacija. Financijska pomoć, prvenstveno financirana iz županijskog proračuna, osigurana je za ključne infrastrukturne projekte kao što je Logističko-distributivni centar, s ciljem poboljšanja kapaciteta za skladištenje, hlađenje i konzerviranje voća. Ove inicijative ne samo da jačaju konkurentnost lokalnih proizvođača, već također doprinose ukupnom gospodarskom razvoju regije. Dajući prioritet razvoju infrastrukture i poticanju poticajnog okruženja za poljoprivredne inovacije, Vukovarsko-srijemska županija nastavlja se pozicionirati kao dinamično središte poljoprivredne izvrsnosti i održivog rasta.

Oživljavanje stočarstva i ruralnog gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji:

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pad poljoprivredne proizvodnje predstavlja prijetnju stočarstvu regije, pogoršanu čimbenicima kao što su niski otkup mlijeka i izbijanje afričke svinjske kuge. No, inicijative koje vodi Agroklaster d.o.o. preoblikuju krajolik udruživanjem proizvođača u klastere, poticanjem suradnje i provedbom projekata poput proizvodnje jaja slobodnog uzgoja. Ovaj napor revitalizacije proteže se izvan poljoprivrednih praksi, s fokusom na promicanje ruralnog turizma kroz projekte kao što je Suncokret ruralnog turizma. Županiji je prioritet prepoznavanje i podrška inovativnim poljoprivrednicima, s ciljem pozicioniranja Vukovarsko-srijemske regije kao središta novih poljoprivrednih proizvoda i održivog razvoja. Prihvaćajući nacionalne i EU politike, županija naglašava sljedivost i održivost proizvoda, s ciljem razvoja prepoznatljivog županijskog brenda uz osiguranje napretka i poboljšanja za lokalne proizvođače.

Fotografija: Izvor TZ VSŽ

Vizija održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije:

Vukovarsko-srijemska županija zalaže se za ulogu malih ruralnih zajednica kao katalizatora šire društvene transformacije. Kroz suradnju s jedinicama lokalne samouprave, posvećeni su pomlađivanju ovih zajednica. Ove su godine selo Ilača u općini Tovarnik s ponosom proglasili glavnim gradom sela, čime su označili značajnu prekretnicu u njihovim naporima za revitalizaciju.

Njihova predanost proteže se na organizaciju autentičnih, osebujnih i renomiranih događaja koji prikazuju jedinstvene proizvode njihove regije. Suradnjom s općinama i gradovima nastoje uvesti inovativne pristupe koji ističu predanost poljoprivrednika u izradi najfinijih srijemskih delicija. Uz već ustaljene manifestacije poput Otočke kulenijade i Nacionalna šunkijada, s veseljem predstavljaju prvu GastroA manifestaciju u općini Andijaševci.

Fotografija: Vedran Čuljak (Izvor TZ VSŽ)

Zakazano za 27. travnja 2024., ova će manifestacija slaviti najfinije suhomesnate delicije, poput kobasice i kulenove seke, upotpunjene nedovoljno cijenjenom povrtnom kulturom šparoge. Ovom inicijativom ne samo da promoviramo naše proizvođače i prerađivače unutar Hrvatske, već nastojimo podići našu prisutnost i izvan državnih granica.

 

Zaključak:

Predanost Vukovarsko-srijemske županije ruralnoj revitalizaciji, osnaživanju zajednice i poljoprivrednim inovacijama naglašava njihovu predanost oblikovanju živahne i održive budućnosti. Korištenjem zajedničkih napora njihovih stanovnika, lokalnih vlasti i poljoprivrednih dionika, spremni su prevladati izazove, iskoristiti prilike i stvoriti krug u kojem poljoprivreda napreduje, zajednice cvjetaju i kvaliteta života je poboljšana za sve.

Fotografija: Vedran Čuljak (Izvor TZ VSŽ)
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije