QR code PID
Sponzor:

VIKSI d.o.o.

Proizvodnja svježe ručno rađene tjestenine

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

VIKSI d.o.o. bavi se proizvodnjom svježe ručno vučenog tijesta za pite savijače i baklave, kao i drugih proizvoda od tjestenine.

Prije 30 godina obrt su otvorili roditelji. Specifičnost proizvodnje je što su svi naši proizvodi bez konzervansa i aditiva.

Poručujemo kupcima da probaju naše proizvode kako bi okusili tradiciju.

Posjetite nas

Posjetite nas na tržnici gdje možete kupiti naše proizvode u trgovini srijedom i subotom od 7 do 12.

Viksi intervju

Kupci sve češće traže prehrambene proizvode koji u sebi ne sadrže brojne aditive, odnosno dodatke zbog kojih, između ostaloga, namirnice dugo mogu ostati svježe. Također prednost se daje i tradicionalnom pristupu proizvodnji, “onako kako su naše bake radile”. To i ne čudi, jer razlike u ručnoj i strojnoj pripremi prehrambenih proizvoda sve su vidljivije. Činjenica je kako se u današnje vrijeme povećane potražnje, proizvođači sve češće odlučuju za strojnu proizvodnju kojom u kraće vrijeme mogu “izbaciti” više proizvoda po nižoj cijeni, no još uvijek ima onih koji prednost daju kvaliteti, a ne kvantiteti.

Jedan od takvih proizvođača je i vinkovačka tvrtka Viksi, u čijim proizvodima uživamo već oko 30 godina, a njihove kore za pite i savijače, zahvaljujući nacionalnim trgovačkim centrima, sada su poznate i priznate u ostatku Hrvatske, pa čak i u inozemstvu. I upravo je tradicionalni način rada i proizvodnje, uz naravno izvrsnu kvalitetu, glavni razlog prepoznatljivosti tvrtke.

“Prije tridesetak godina moji roditelji su otvorili obrt Viksi. Prvo je to bila proizvodnja sokova, zatim proizvodnja kruha, a zajedno s kruhom započeli su i ostale djelatnosti. Tada se rodila ideja za proizvodnju ručno vučenog tijesta, odnosno kora za štrudle i baklave”, započela je priču Danijela Serenčeš, vlasnica tvrtke Viksi.

Tvrtka danas u proizvodnji zapošljava 15 djelatnica i djelatnika koji uz kore, ručno rade još niz drugih proizvoda kao što su tačke, mlinci, lisnato tijesto, kore za krempitu… No najveći dio proizvodnje otpada upravo na kore za savijače i pite koje se najviše proizvode za trgovačke lance po tjednim narudžbama.

“Naš prvi veliki trgovački lanac s kojim smo započeli suradnju bile su Plodine, a tu su još i Konzum, Boso, te Spar koji nudi naše proizvode u Hrvatskoj i Sloveniji. Spar je nastavak suradnje koju smo započeli s Getroom, kasnije Metroom, Mercatorom i Billom. Na hrvatskim policama danas je teško naći proizvode bez konzervansa i aditiva, a k tome još i ručno proizvedene, što je naša velika prednost”, ističe Serenčeš.

No osim u trgovačkim centrima Vinkovčani Viksijeve kore, ali i ostale njihove proizvode već dugi niz godina mogu nabaviti i na Gradskoj tržnici Vinkovci. A kako njihova kvaliteta nije samo prepoznata u Hrvatskoj i Sloveniji, najbolje govori podatak kako bi se vinkovačke kore uskoro mogle naći i na policama trgovina u Njemačkoj. Suradnja s trgovačkim lancima, uz brojne prednosti, ima i nedostataka. Jedan od njih je i činjenica da velike trgovine imaju ponekad čak i veću zaradu od samog proizvođača.

“Često nas uspoređuju sa strojno izrađenim korama, čija je cijena proizvodnje puno niža, a u sebi sadrže konzervanse. Kod nas se tijesto razvlači ručno, zatim se prevlači preko zagrijanog valjka, no zadržava vlagu zbog čega je vrlo elastično. Strojno rađeni listovi se suše, pa pucaju i lome se, a naše kore se samo zgužvaju, jer se izrađuju drugom tehnologijom. Radi se dakle o potpuno različitim proizvodima, no kod formiranja cijene to se ne uzima u obzir onoliko koliko bi trebalo”, objašnjava Serenčeš.

No bez obzira na nedostatke, trgovački lanci pružaju određenu sigurnost, kako Viksiju, tako i ostalim proizvođačima. Danas veći dio proizvodnje kora vinkovačke tvrtke ovisi upravo o velikim trgovinama, koje njihove proizvode naručuju svakog tjedna. A dobar proizvod, bez obzira odakle dolazi, vrlo brzo bude i prepoznat. Tako ih zovu zadovoljni potrošači iz cijele Hrvatske i raspituju se gdje mogu nabaviti Viksije kore, jer žele baš njihov proizvod, koji govori sam za sebe, odnosno sam je sebi najbolja reklama.

“Od naših kora mogu se napraviti brojna tradicionalna jela, no naši kupci su prilično inventivni. Između ostalih, javio nam se kuhar porijeklom iz Albanije koji u Zagrebu živi već dugi niz godina i sve to vrijeme sam je izrađivao svoje kore. No od kada je isprobao naše kore, koristi samo njih, a smišlja i priprema jela koja nikad ne bih pomislila da se mogu pripremiti. Ideja ne nedostaje, a s našim korama kvalitetno se mogu napraviti slatki i slani specijaliteti”, ističe Serenčeš.

Na lokalnoj razini Viksi proizvodi su prepoznatljivi već dugi niz godina, a sada je tako i u ostatku Hrvatske. Cilj je još dodatno poraditi na daljnjem proširenju u Hrvatskoj, ali i dovršiti pregovore s njemačkim tržištem, pa ako je moguće i povećati izvoz, jer kvalitete i ideja ne nedostaje.

HACCP

Informacije

Surađujemo s:

Poveznice

Proizvođač

VeeMee

Saznaj više
Trgovački lanac

Plodine

Pogledaj stranicu
Trgovački lanac

Spar

Pogledaj stranicu
Trgovački lanac

Konzum

Pogledaj stranicu
Trgovački lanac

Stanić

Pogledaj stranicu
Viksi - kvalitetan okus tradicije bez aditiva

Kontaktiraj proizvođača

  • Hidden
  • Unos e-mail adrese je obavezan
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije