QR code PID
Sponzor:

OPG Nedeljka Damjanović

Proizvodnja i prodaja slavonskog kulena i drugih tradicionalnih mesnih proizvoda

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

OPG Nedeljka Damjanović bavi se proizvodnjom i prodajom slavonskog kulena i drugih tradicionalnih mesnih proizvoda dobivenih načinom izrade kako se to nekada i sada radi na tipičnoj slavonskoj „svinjokolji“.

Druga smo generacija proizvođača koja je nastavila 30-godišnju tradiciju obitelji u proizvodnji. Prva generacija se još ne predaje, i od njih još dosta toga učimo, a njihovo iskustvo skupa sa našim zalaganjem i znanjem utiče tako da svakim danom sve više razvijamo. Sudionici smo mnogih događanja i dobitnici priznanja u kvaliteti slavonskog kulena.

Imamo razvijenu mrežu prodaje i svake godine se traži „kulen više“. Planovi nam sežu na dodatno povećanje proizvodnje, te zbog toga dolazi ideja za marketing Internetom.

Internet je trenutno najbolji pokazatelj mogućeg slobodnog prostora na tržištu sa lako matematički zbrojivim podacima, a drugi razlog je što smo željeli iskočiti izvan ruralnog okvira u kojemu živimo, radi nas samih, a i poradi nesporne kvalitete proizvoda koje sami radimo i koje bi željeli ponuditi drugima, učiniti ih zadovoljnim kupcima, a dakako pri tome i poboljšati svoj kućni budžet.

Zaljubljeni u slavonske delicije – koji je tajni recept?

Naš kulen proizveden je na našem obiteljskom gospodarstvu na kojem se on proizvodio od kada je nastao, vjerojatno barem 200 godina.

Proizveden je bez kemijskih dodataka, sa sastojcima koji su isključivo proizvedeni u bližoj ili široj slavonskoj okolici.

Izrađen je isključivo u zimskom periodu kada je vrijeme „svinjokolja“, na tradicionalan način, onako kako su ga radili „naši stari“, uz minimalno olakšanje u vidu mehaničke pomoći manjih strojeva.

U proizvodnji sudjeluju članovi naše obitelji za koje je kulen bio i ostao „ponos i dika“.

Sa njime smo dočekivali i ispraćali najdraže goste, darivali ga samo onima koji su bili veliki prijatelji obitelji i koji su cijenili dobiveni dar shvaćajući tim primanjem što Slavonac govori, a da ne iskazuje riječima.

Primiti kulen na dar značilo je dakle i biti odgovoran primatelj, a vele stari Slavonci „znalo se kome se kulen darivao.“

Neki su ljudi zadivljeni kvalitetom kulena tražili od nas recept vjerujući da postoji tajni sastojak! Recept je kod svih jednak, a opet postoje toliko velike razlike. Tajna je „da nema tajne.“ Bitna je sirovina, klima, vjetrovi, prirodno poznavanje procesa izrade i sušenja, bez velikih tehnoloških teorija i studija.

Ali, prava tajna izvire iz „široke duše“ vrijednog Slavonca koja je kulen odnjegovala i sačuvala prema svome stavu o životu, i prema sebi, a sve za nas. Ta nesebičnost, „širina“ i bezuvjetna ljubav su tajni sastojak recepta. Svi smo probali „ono“ što se uopće ne bi trebalo zvati kulen, načinjeno u velikim mesnim industrijama, tehnologijom opisanom u studijama od stotinu stranica i onda ti isti proizvođači, poznati mesari i tehnolozi kušaju naš kulen, sa našeg malog gospodarstva, i sa uzdahom kažu „ništa bolje napravljeno od mesa nismo jeli“. To je domaćem kulenu i našem obiteljskom gospodarstvu najveća potvrda uspjeha.

Kako prepoznati pravi domaći slavonski kulen?

Direktne nuspojave dolaskom svježe nasječenog slavonskog kulena na stol je širenje intenzivnog ugodnog mirisa cijelim prostorom, bila to soba ili terasa. Žarkost je prvi vizualni dojam.

Kulen mora biti crvenog ravnomjernog presjeka, što intenzivnije prirodne boje mješavine crvenog mesa i domaće crvene paprike. Meso se treba lako odvajati od ovitka. Okus mu je pun, sol i paprika su glavni začini, ali ne smiju biti isforsirani. Zaokružen okus znači da ima sve što treba, a ničega pretjerano, čak niti ljute paprike.

Kod kušača treba izazvati efekt da ga vuče da uzme novu krišku, da mu se traži još, kao kod svih dobrih „poroka“ gdje dolazi do želje za ponavljanjem radnje. I onda kada kušač kaže da mu je dosta, mora uzeti bar još jednu krišku jer se ne može suzdržati.

Posjetite nas

Trgovina Zagreb
VLAŠKA 109
10000 ZAGREB
  • TELEFON: 01/4107 429
  • Radno vrijeme:
  • PON – PET : 08:00 – 20:00
  • SUB: 08:00 – 15:00
  • NED I PRAZNICIMA: ZATVORENO
Trgovina Zagreb
ULICA GRADA VUKOVARA 14
10000 ZAGREB
  • TELEFON: 01/ 4108 243
  • Radno vrijeme:
  • PON – PET : 08:00 – 20:00
  • SUB: 08:00 – 15:00
  • NED I PRAZNICIMA: ZATVORENO
Plavi ceker
Vrhunski specijaliteti nisu nikada bili bliže Vama
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije