QR code PID
Sponzor:

OPG Hunjadi Dean

Biodinamička i ekološka proizvodnja

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

OPG Hunjadi Dean je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi biodinamičkom i ekološkom proizvodnjom. Što to znači? Sklad s prirodom, prirodan uzgoj biljaka bez upotrebe pesticida (štetnih kemijskih sredstava) i poštivanje kozmičkih ritmova (oslanjanje na sjetveni kalendar Marie Thun) odnosno biodinamički ritam biljaka.

Nalazimo se na sjeveru Hrvatske, u međimurskom selu Sveta Marija, smještenom u istočnom, nizinskom dijelu prekrasne Međimurske županije. Imamo nekoliko polja s raznim vrstama sadnica jabuka, oraha, heljde, prosa, pira, kukuruza i pšenice. U našim voćnjacima izrađujemo hotele za kukce i sadimo cvjetne biljke koje privlače oprašivače i druge korisne kukce.

Naš tim

Natalija Peter-Hunjadi, dipl. ing. agronomije
Radi u Savjetodavnoj službi kao savjetnik za ekološku i biološko-dinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Redovito održava predavanja diljem Hrvatske te se i sama usavršava na tom području na edukacijama u Sloveniji. Na svom OPG-u uzgaja voće, povrće i žitarice na biodinamički i ekološki način, a bavi se i pčelarstvom. Završila je srednju poljoprivrednu školu i Agronomski fakultet.
Dean Hunjadi, ing. ratarstva
S Natalijom vodi OPG Hunjadi. Radi u Bc Institutu, sjemenarskoj tvrtki s vlastitim oplemenjivačkim programima najvažnijih ratarskih kultura (kukuruz, pšenica, ječam, soja). Hobi mu je planinarenje i sviranje. Završio je srednju poljoprivrednu školu i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.
Supružnici Hunjadi ljubav prema prirodi prenose na djecu Doru (10 god.) i Jana (15 god.) koji pomažu na obiteljskom gospodarstvu.

O biodinamičkoj proizvodnji

Biodinamička poljoprivreda je poseban vid organske poljoprivrede koju je razvio poznati austrijski filozof, znanstvenik i pisac Rudolf Steiner početkom 20 stoljeća. Interesantno, Rudolf Steiner rodio se u hrvatskom naselju Donji Kraljevec u Međimurju, u tadašnjem Austrijskom carstvu. Njegova osnovna teorija bila je postojanje životne sile u poljoprivrednim kulturama i zemljištu. Te sile se umanjuju i gube primjenom pesticida i umjetnih gnojiva, a potiču takvim uzgojom biljaka i životinja koji slijedi ustaljene prirodne tokove.

Ovaj vid poljoprivrede uključuje oslanjanje na mjesečev sjetveni kalendar, kao i uporabu specifično izrađenih sredstava na prirodnoj bazi, koji utječu na ubrzano poboljšanje plodnosti tla kao i na povećanu mikrobiološku aktivnost. Također, u uzgoju se koriste prirodnih gnojiva i komposti kojima se dodaju određeni prirodni pripravci koji poboljšavaju njihovo djelovanje. Samim tim biljke uzgojene na takvoj zemlji bivaju snažnije i otpornije na bolesti, štetočine, kao i na nepovoljne klimatske uvjete.

Biodinamička proizvodnja se, zahvaljujući svom pozitivnom djelovanju, raširila po cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je tek u svojim počecima. Vlasnica OPG Hunjadi, Natalija Peter Hunjadi, upravo je jedna od glavnih savjetnica za biodinamičku proizvodnju u hrvatskoj Savjetodavnoj službi, koja prenosi pozitivna iskustva iz susjedne Slovenije i drugih zemalja i bavi se edukacijom naših poljoprivrednika o takvoj vrsti proizvodnje.

Povratak stoke na pašnjake, mlijeko bez kemikalija i hormona, stajsko gnojivo u kojem se nalazi sve što je potrebno zemlji da bi iz nje nikli zdravi usjevi …

U toj harmoniji s prirodom, uz poznavanje dinamičkih osobina svake biljke ponaosob, postiže se sklad koji smo davno narušili.

Plavi ceker
HR – EKO – 05
Kupujmo hrvatsko
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije