QR code PID

OPG Željko Šilc

Repičino ulje

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

OPG Željko Šilc malo je poljoprivredno gospodarstvo smješteno na samom sjeveru Podravine. Primarna djelatnost našeg gospodarstva uzgoj je tovne junadi s tradicijom poslovanja više od 50 godina.

Potreba za dobivanjem stočne hrane u ishrani junadi dovela nas je do početka uzgoja uljane repice te smo 2012 godine započeli sa sjetvom uljane repice na vlastitim poljoprivrednim površinama.

U počecima, preradom uljane repice dobivali smo repičinu sačmu te biodizel koji smo koristili za vlastitu mehanizaciju. Međutim, mnogobrojne prednosti jestivog ulja potaknule su nas na upuštanje u vlastitu proizvodnju i plasiranja ulja na tržište.

Vođeni smo misijom da našu zajednicu upoznamo sa svim benefitima koje donosi svakodnevna konzumacija ulja te želimo da renomirani restorani kao i kućanstva, zamijene nezdrava jestiva ulja i masti zdravim hladno prešanim 100% repičinim uljem.

Proces nastanka repičinog ulja

  • Hladno prešano 100% repičino ulje dobivamo od uljane repice, jednogodišnje biljke, čiji jarko žuti cvjetovi u ljetnim mjesecima krajolik pretvaraju u čistu poeziju. Prije više od 4000 godina, uljana repica nastala je križanjem repice i kupusa te se smatra prirodnim hibridom.
  • Plod uljane repice je mahuna dugačka do 12 cm koja sadrži oko 20 okruglastih, tamnih sjemenki koje su bogate uljem. Plodovi uljane repice imaju višestruku vrijednost i uporabu, no mi ga koristimo za proizvodnju jestivog ulja i biodizel goriva. Uljana sačma, nusproizvod koji dobivamo kod prešanja plodova koristimo u ishrani na vlastitoj farmi junadi.
  • 100% repičino ulje dobivamo procesom hladnog prešanja plodova uljane repice. U procesu prešanja plodova ne upotrebljavamo toplinu, a pri čišćenju ulja ne koristimo klasičnu filtraciju niti centrifugiranje, kao ni štetna otapala. Zahvaljujući tome naše repičino ulje zadržava sve prirodne sastojke plodova repice zbog čega naše ulje ima specifičan okus, miris i zlatnu boju. Na ovaj način dobivamo manje količine ulja, ali ulje koje sadržava sve nutritivno važne tvari.

Poveznice

" Vrijeme je za promjenu navika u konzumaciji ulja."
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije