QR code PID
Sponzor:

OPG VESNA PRANJIĆ

Vinarija

O nama
Galerija
Certifikati
Info

Vinarija

Naši vinogradi nalaze se u Jazveniku. Po podijeli Vinogradarskih regija Republike Hrvatske ovo područje pripadapod regiji Pokuplje, odnosno vinogorju Petrinja.

Vinogradarstvo u našim krajevima ima dugu povijest. Još davne 1847. godine ban Josip Jelačić, svojim je proglasom odobrio sječu dijela državnih šuma u cilju pospješivanja gradnje objekata seoskih gospodarstava. Iz te godine potječe i naš vinograd uz najstariji objekt koji i danas služi kao odvojeni podrum za crno vino.

Vinogradarstvo

Na području Banovine srednjovjekovni dokumenti ukazuju na razvijeno vinogradarstvo i njegovu gospodarsku važnost. Posebno su zanimljivi dokumenti povezani s rimokatoličkim crkvenim redom cistercita.

O tradiciji vinarstva svjedoče i brojni sačuvani toponimi. Iako se sadnja vinove loze i uzgoj raznorodnih sorta grožđa intenzivira već krajem 18. stoljeća, moderno vinarstvo Banovine razvija se sredinom 19. stoljeća te osnutkom Vinogradarske-voćarske škole u Petrinji godine 1893. Dokumenti iz tog vremena spominju oko 70 vrsta grožđa, implicirajući i postojanje nekih autohtonih vrsta specifičnih za petrinjski kraj.

U cilju očuvanja tradicije petrinjskog vinogradarstva od 2004. godine provodi se Smotra i ocjenjivanje vina Petrinjskog vinogorja. Najvažnije sačuvane autohtone vrste Petrinjskog vinogorja su dišeća ranina bijela i škrlet. Vinogradarstvo je važna sastavnica kulturnog identiteta petrinjskog kraja što treba iskoristiti u promociji Petrinje i cijele Banovine.

Posjetite nas

Radno vrijeme posjeta je prema dogovoru na adresi Jazvenik 8e, 44273 Sela, Hrvatska.

Zaštićena oznaka izvornosti

Informacije

Kontrolirano porijeklo i zaštićena oznaka izvornosti za sva vina.

Kad je vrijeme za vino? Vi ste na potezu - crno ili bijelo

Kontaktiraj proizvođača

  • Hidden
  • Unos e-mail adrese je obavezan
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije