QR code PID
Sponzor:

OPG Miroslav Polovanec

Izletište i vinarija

O nama
Galerija
Certifikati
Info

Izletište Polovanec

Poštovani posjetitelji, dobro nam došli u naš prigorski dom. Potrudit ćemo se da vam boravak u našoj kleti ostane u lijepom sjećanju te da ćete se vrlo brzo poželjeti vratiti. U tome će nam pomoći prigorske delicije, odlična prigorska vina i predivan pogled koji se pruža iz našeg vinograda. Pobjegnite s užarenog zagrebačkog asfalta i odmorite duh i tijelo okruženi mirisima i okusima Prigorja.

Vina Polovanec

PINOT CRNI
Najčešća kontinentalna sorta koja se od moćnih jadranskih sorata razlikuje po manje izraženim taninima te je zbog toga blaže i „pitkije“. Zbog sastava tla u Prigorju, crni pinot je jedna od crvenih sorti koje najbolje uspijevaju upravo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
PINOT SIVI
Sivi pinot najnagrađivanije je vino obitelji Polovanec. Prošle je godine na izložbi vina u Zelini po treći put za redom proglašen najboljim sivim pinotom sjeverozapadne Hrvatske. Uspijeva na lokalitetima Krč i Krčevina, koji se nalaze u blizini kleti Polovanec.
GRAŠEVINA
Jedna od najrasprostranenijih sorata u Hrvatskoj, posebno obožavana kod ljubitelja najpoznatijeg Hrvatskog koktela-gemišta. Krasi ju nota jabuke, a prigorska graševina razlikuje se jer kod nje dominira nota zelene jabuke. U podrumu obitelji Polovanec graševina je uz kraljevinu najzastupljenija sorta vina.
TRAMINAC
Traminac obitelji Polovanec pet puta je zauzeo mjesto šampiona izložbe Zagrebačkog vinogorja. Unatoč činjenici da je riječ o sorti koja se dosta rijetko pojavljuje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a posebice u Prigorju, traminac Polovanec je na prigorskim brežuljcima pronašao idealne uvjete. Od mnogo poznatijih slavonskih traminaca se zbog manje sunčanih sati i više padalina razlikuje po zaokruženoj aromi.
CHARDONNAY
Kao tradicionalna karakteristika sorte, krase ga izrađeni cvjetni i voćni mirisi i ostatak šećera, međutim chardonnay uzgojen u progorsko-plešivičkom kraju razlikuje se po tome što ima prepoznatljive kiseline koje ga ne čine isključivo omiljenim vinom nježnijeg spola. Barique chardonnay jedna je od glavnih perjanica podruma Polovanec.
CUVÉE POLOVANEC
U vinu Cuvée Polovanec dominira autohtona prigorska sorta-kraljevina, i to s više od 80%. Preostalih 15% čini mješavina bijelih sorata.
MERLOT
Jedna od najzastupljenijih sorata u podrumu Polovanec. Riječ je vrlo rasprostranjenoj sorti koja prigorju karakterizira dobar prinos i za ovu vinsku regiju neuobičajeno izrađene karakteristike sortimenta. Merlot Polovanec bojom i bouqetom najviše podsjeća na one uzgojene u južnim regijama Hrvatske.
SYRAH
Syrah originalno potječe čak iz Irana i riječ je o jednoj od sorata koja je među posljednjima doživjela snažniju ekspanziju na području Hrvatske. U Prigorju je Syrah zastupljen tek kod dva ili tri proizvođača što ga čini interesantnim vinom i sortom koja ima veliki potencijal. Syrah obiteli Polovanec karakteriziraju izrađena tamno crvena boja i tanini. Dostupna je i ekskluzivnija barique linija.
PORTUGIZAC
Još jedna autohtona sorta sjeverozapadne Hrvatske i hrvatski pandan francuskom bejaoullaisu. Riječ je o sorti koja prva sazrijeva i tradicionalno se prve butelje otvaraju u listopadu i najčeće se zalihe iscrpe već do Božića. Portugizac se isključivo pije kao mlado vino i najviše prija uz najpoznatiji plod jeseni – kesten.
CABERNET SAUVIGNON
Cabernet Saugvinon je kod potrošača najomiljenija crvena sorta koja se u obitelji Polovanec još naziva ”vino-lijek” zbog svojih karakteristika koje pozitivno utječu na čovjekov krvožilni sustav. S obzirom da je ova sorta u Prigorju relativno slabo zastupljena, barique cabernet saugvinon Polovanec ujedno je i najekskluzivnije vino u podrumu Polovanec.
DORNFELDER
Riječ je pretežno kontinentalnoj crvenoj sorti koja uz manji broj sunčanih sati postiže značajnu razinu šećera i izraženo krvavo crvenu boju. Dornfelder inače potječe iz Njemačke, a obitelj Polovanec je prva u Prigorju podigla nasade ove sorte. Također je riječ o sorti vina koje se pije mlado i to odmah nakon Portugisca i nije sorta kojoj se preporučuje čuvanje te se najčešće konzumira unutar prve godine starosti.
CUVÉE KRČ
Najzastupljenije i jedno od najomiljenijih vina obitelji Polovanec koje nosi ime po najvećem lokalitetu Krč. Riječ je o mješavini sorata Cabernet Sauvignona, Merlot i Syrah. Mješavina sorata, posebice crvenih, vrlo je nespecifična za Prigorje, ali i za čitavu vinsku cestu Grada Zagreba.
Plavi ceker
Pobjegnite s užarenog zagrebačkog asfalta i odmorite duh i tijelo okruženi mirisima i okusima Prigorja
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije