QR code PID
Sponzor:

OPG CAR STJEPAN

Ekološki uzgoj mješovitog voća i prerada voća u pasterizirane matične sokove i voćna vina

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

O obiteljskom gospodarstvu izv. prof. dr. Stjepana Cara u mirovini

OPG CAR STJEPAN malo je poljoprivredno gospodarstvo u Vrbovcu koje se bavi ekološkim uzgojem mješovitog voća i preradom voća u pasterizirane matične sokove i voćna vina. Prof. Car proveo je cijeli radni vijek u KONČARU, najprije kao istraživačko razvojni inženjer u končarevom institutu. Stekao je akademsku titulu doktora tehničkih znanosti iz područja elektrotehnike, bio 8 godina član uprave Grupe KONČAR i 15 godina predsjednik uprave KONČAR-Instituta za elektrotehniku d.d.. Također bio je društveno angažiran na području inovatorstva i jedno vrijeme predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

Poseban hobi koji mu je donosio opuštanje i zadovoljstvo bilo je vinogradarstvo i voćarstvo. Nakon odlaska mirovinu, obitelj Car započela se ozbiljnije baviti samo voćarstvom, ali na ekonomski održiv način tako da su proširili voćnjak te prešli na ekološki uzgoj i uz sufinanciranje Zagrebačke županije izgradili u pomoćnm dvorišnom objektu postrojenje za preradu jezgričavog i koštunjičavog voća u prirodne sokove bez ikakvih dodataka i voćna vina od aronije i jabuka koja imaju izrazito zdravstvena svojstva. Na gospodarstvu rade supruga Ljiljana, Stjepan i povremeno 1-2 sezonska radnika.

U preradu voća imaju uveden sustav upravljanja sigurnošću hrane HACCP čime se garantira zdravstvena ispravnost sokova i vina. Proizvode prodaju u Zagrebu u manjim trgovinama zdrave hrane, a dobivena oznaka Grada Zagreba PLAVI CEKER za visoku kvalitetu sokova i vina bitno pridonosi vidljivosti proizvoda OPG CAR STJEPAN.

Uzgoj voća nije plantažni već klasični s navodnjavanjem kap po kap, a izgrađeno je i kompjuterom vođeno orošavanje voćnjaka kao zaštita od proljetnog mraza. Ukupna proizvodnja nakon šest godina uzgoja je oko 4 tone s potencijalom do 10 tona različitog voća. Radi smanjenja troškova električne energije OPG CAR STJEPAN ima i fotonaponsku elektranu snage 7,5 kW te vlastite bunare za navodnjavanje.

Plavi ceker
HACCP
Hrvatski eko proizvod
HR-EKO-08

Informacije

Surađujemo s: 

“Priroda i društvo”- Biotrgovina, Ozaljska 71, Zagreb-Špeceraj-Trgovina mješovite robe, Svačićev trg 1 i Ilica 65, Zagreb i ZEKO – domaći proizvodi, Baštijanova 22, Zagreb

Osvojene nagrade: Dobivena oznaka PLAVI CEKER za: sok od jabuka, marelica i aronije te za vino od aronije. Za ostale sokove i vina predani su uzorci za ocjenjivanje.

Carski voćni sokovi i carska voćna vina od ekološkog voća uzgojenog na certificiranim vlastitim posjedima i prerađenim u vlastitim pogonima s certifikatom HACCP o zdravstvenoj sigurnosti hrane.
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije