QR code PID
Sponzor:

OPG Amalka Vukelić

Biodinamički uzgoj

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

Kada postaneš roditelj ne odlučuješ samo o svom životu. Ideja je potekla sama od sebe, jer uz dvoje male djece, suprug i ja odlučili smo otići iz centra Zagreba te smo kupili malo imanje nadomak Varaždina.

Imperativ je bio proizvodnja hrane koju djeca u svako vrijeme mogu pojesti iz svog vrta, bez straha od zaostalih kemijskih zaštitnih sredstava. Pomnim istraživanjem tržišta došli smo do zaključka da je bobičasto voće, a posebice ribizl, slabo zastupljeno na našem tržištu jedanko kao i dunje. Danas uzgajamo 185 stabala dunja i 1100 grmova ribizla i povrće na površini od 4500 m2.

 

Intencija nam je stvoriti pogon za preradu voća, prvo u voćna vina a kasnije i u visokovrijedne voćne octeve, cijenjene kao istinsku deliciju širom svijeta.

Mi smo prepoznali boutique proizvodnju kao model kojeg može opsluživati jedna obitelj koja ima pod kontrolom i proizvodnju sirovine, i proces prerade i samu distribuciju gotovih proizvoda.

 

Mi unutar svog OPG-a surađujemo s osnovnim školama i vrtićima gdje kroz praktične radionice pokazujemo najmlađima kako uzgojiti hranu na održivi način uz primjenu biodinamičkih metoda – koristimo biodinamičke preparate, rad po sjetvenom priručniku, rad u vrtu i nasadima u skladu s prirodnim ritmovima i dr.

Posjetite nas

Dva puta godišnje na našem imanju organiziramo radionice izrade i primjene biodinamičkih pripravaka, kao i slaganja kompostne hrpe. Sve informacije o radionicama pravoremeno se objavljuju na našoj Facebok stranici OPG-a. Svi zainteresirani slobodni su doći, posjetiti nas, sudjelovati u radionicama i družiti se s nama.

Isto tako možete nas kontaktirati i doći posjetiti u bilo koje vrijeme kako bi upoznali našu proizvodnju.

Partneri i suradnje

Suradnja s LifeClass Toplicama Sv. Martin – restoran Le Batat

Suradnja s Restoranom Bernarda, Varaždinske toplice, oba restorana u ponudi imaju ekološku i biodinamičku hranu

Suradnja s restoranom Međimurski dvori.

Biodinamička poljoprivreda

Biodinamička poljoprivreda biljci omogućava da se sama izbori za svoje zdravlje na temelju toga što joj omogućava zdravo tlo, veliku količinu humusa u tlu, jaku organsku aktivnost, prisustvo insekata koji unose ravnotežu u nasade i time optimiziraju proizvodnju. Gubici i manji prinosi koji se pojavljuju u biodinamičkim nasadima se kompenziraju kroz cijenu proizvoda i ona omogućava rentabilnost ove proizvodnje.

Hrana koja se proizvede na ovaj način distribuira se kroz tržišnu nišu u kojoj je sve veća potražnja za ovakvim proizvodima.Sirovina koja se trenutno proizvodi na našem gospodarstvu našla bi put do većeg broja potrošača samo ako bi se preradila i svorila dodatnu vrijednost.

Naša primarna kultura je ribizl, tri varijeteta – crveni, crni i bijeli, šest sorti; dvije sorte dunja i povrće koje proizvodimo iz eološki i biodinamički certificiranog sjemena.

Ostalo

  1. Sajmovi: EKO arena Bedekovčina, Sajmovi zdravog življenja Zagreb…
  2. Osvojene nagrade: Uži izbor najuspješnijih mladih poljoprivrednika RH 2018. godine.
  3. Članstvo u udrugama/zadrugama: Članica Biodinamičkog društva „Podravje“ – Slovenija

4.Članica biodinamičke udruge „Luna“ Varaždinske županije

Hrvatski eko proizvod

Hrvatska

Ulica Pri Gori 7,
Lužan Biškupečki 42204
Vidi kartu
NUMBER OF Ha: 1,80
"Cilj biodinamike je od poljoprivrednoga gospodarstva stvoriti samoodrživi organizam"
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije