QR code PID
Sponzor:

Lagena Winery

Proizvodnja i prodaja vina

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

Na istočnim obroncima Moslavine, na granici sa Slavonijom, iznad rijeke Ilove smješteni su vinogradi vinarije Lagena. Ovdje su jedni od najboljih položaja za uzgoj vinove loze u regiji Moslavina. Prvi vinogradi na tom položaju su se sadili još sredinom 19. stoljeća. Današnje vinograde njeguje peta generacija vinogradara i vinara iz obitelji Đozo, koji su svoje prve vinograde posadili 1992. godine. Nalaze se na 255 metara nadmorske visine i isključivo su južne orijentacije. Ukupna površina vinograda iznosi 6 hektara, a dominantna je autohtona sorta Moslavine – škrlet, lokalno poznat i kao ovnek žuti. Uz škrlet, uzgaja se i graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon.

Naziv vinarije dolazi od latinskog naziva za bocu (lat. lagena, grč. lagynos). Lagena je trbušasti glineni vrč s uskim i dugačkim vratom i ručicom sa strane. Kao posuda za posluživanje i transport vina koristila se još u 4. stoljeću prije Krista u staroj Grčkoj, a tu tradiciju su nastavili i Rimljani čije je carstvo bilo prisutno i u Moslavini.

U Ilovi se u 19. st. lončarijom, koristeći ovdašnju glinu, bavio Ivan Bertek s vrlo traženim glinenim vrčevima za vino, uzimajući glinu s naših položaja koji su bogati raznim vrstama gline. Trbušasti vrč s uskim grlom zove se lagena pa je to ime ponijela i naša vinarija sljubljujući ovdašnje vino i glinu.

Lagene su nekada bile obješene o kovani klin na zidu ispred podruma a to je bio prepoznatljiv znak da se tu prodaje vino. Ovdašnje lagene bile su volumena 1,4 – 1,6 litara što je odgovaralo jednoj oki pa su stari Ilovčani znali govoriti „jedna oka na jednog momka“. Oblikom podsjeća na današnji dekanter, pa vjerujemo da je lagena preteča dekantera.

Iconic

Oznaka Iconic označava najbolje od najboljeg u podrumu Lagena vinarije. Iconic vina školovana su posebno pažljivo, mikrovinifikacijskim postupcima kako bi sačuvala svoje najbolje osobine i svojstva te ih dodatno produbila vremenom u boci.

Za Iconic vina birano je isključivo najbolje grožđe idealne zrelosti s najboljih položaja Ilovčak i Fofunka. Dodatno je ručnom selekcijom odabrano isključivo najzdravije grožđe za školovanje u podrumu. Iconic se stvara u vinogradu, a ostvaruje u podrumu vinarije Lagena.

O našim vinima pročitajte na stranicama koje slijede.

Škrlet Iconic 2019.

VINOGRAD

Pozicija Ilovčak, isključivo južne padine na 255 metara nadmorske visine. Tlo dubokog profila, ilovača s udjelom silikatnih stijena. Škrlet za Iconic etiketu je uzgojen na površini 1,2 hektara najboljeg tla i ekspozicije. Radi veće kvalitete grožđa i koncentracije aroma, prinosi su reducirani na prosječnih 1,3 kg po trsu.

VINIFIKACIJA

Berba je obavljena ručno u prvim danima rujna. Odrađena je maceracija tijekom 6 sati i nakon toga je flotirano i ostavljeno na fermentaciji. Fermentacija je trajala 20 dana na kontroliranoj temperaturi od 16 stupnjeva. Nakon fermentacije, vino je ostalo na grubom talogu uz povremeno miješanje tijekom 120 dana.

OPIS VINA

Vino je svijetle, bistre slamnatožute boje zelenkastog odsjaja. Na nosu čisto, s cvjetnim i voćnim notama (livadno cvijeće, agrumi). Miris je sortno prepoznatljiv i autentičan. Na nepcu je suho, ekstraktno i srednje punog tijela sa 13,0% alkohola. Vinozne aromatike uz doziranu voćnost breskve, marelice , tropskog voća i zelene jabuke, djeluje izrazito pitko. Vino je uravnotežene strukture, intenzivno aromatično i puno reske svježine koja traje u gutljaju.

Vremenom u boci dodatno će se harmonizirati, ali je preporučeno uživanje u vinu odmah i tijekom 2 do 3 godine nakon berbe.

HRANA

Škrlet Iconic pristajati će uz, morsku ribu, tjestenine u bijelim umacima, jela od bijeloga mesa, mladim tvrdim sirevima, rižoto sa povrćem.

ANALITIČKI PODACI

Alkohol – 13,0%

Ukupne kiseline – 6,5 g/l

pH – 3,1

Neprovreli šećeri – 1,2 g/l

Proizvodnja – 3000 butelja

Cabernet S. Iconic 2017.

VINOGRAD

Vinograd na starom položaju Fofunka površine 1 hektara na kojem se uzgaja Cabernet Sauvignon. Tlo je dubokog profila, ilovača s udjelom silikatnih stijena. Uzgojni oblik je jednostruki guyot s manje od 7 pupova po trsu. Radi veće kvalitete grožđa i koncentracije aroma, prinosi su reducirani na prosječnih 1,2 kg po trsu.

VINIFIKACIJA

Berba obavljena ručno krajem rujna. Maceracija i fermentacija su odrađeni na kontroliranoj temperaturi 18 stupnjeva. Nakon fermentacije, vino je pretočeno na odležavanje u barrique bačve od francuskog hrasta tijekom čega je prošlo malolaktičnu fermentaciju. Nakon 14 mjeseci odležavanja punjeno je u boce i čuvano još 6 mjeseci prije puštanja u prodaju.

OPIS VINA

Vino je transparentno, jarke crvene boje s intenzivnim ljubičastim odsjajem. Naglašene su primarne arome u mirisu, floralni i voćni aspekti (ljubičice i crveno bobičasto voće,borovnice, kupine, višnja maraska). Također se osjeti i diskretna začinjenost (crni papar). Suho i srednje punog tijela s uklopljenim alkoholima (13,0%), vino je živahno i dinamično na nepcu. Svježina voćnih kiselina u balansu je sa sitnim taninom. Osim mekane teksture, bez vidljivog utjecaja školovanja u drvenim bačvama (15 mjeseci), a sa začinsko-voćnim aromatskim profilom koji će se vremenom u boci dodatno uravnotežiti.

Preporučeno je uživanje u vinu odmah i tijekom 5 do 7 godina nakon berbe.

HRANA

Najbolje će se sljubiti s jelima od divljači, mesnim okruglicama u umaku, pečenom teletinom, pernata divljač poput fazana, svinjetine sa žara.

ANALITIČKI PODACI

Alkohol – 13,0%

Ukupne kiseline – 6,2 g/l

pH – 3,3

Neprovreli šećeri – 1,7 g/l

Proizvodnja – 1500 butelja

Rose Iconic 2018.

VINOGRAD

Vinograd je Cabernet Sauvignon starosti 12 godina koji se uzgaja na staroj vinogradarskoj poziciji Fofunka. Tlo je dubokog profila, ilovača s udjelom silikatnih stijena. Radi veće kvalitete grožđa i koncentracije aroma, prinosi su reducirani na prosječnih 1,5 kg po trsu.

VINIFIKACIJA

Vinograd se bere ručno u ranim jutarnjim satima dok je grožđe hladno te se vrlo kratko macerira, svega 2 sata kako bi boja ostala nježno ružičasta. Fermentacija se odvija u inox tankovima 20 dana na kontroliranoj temperaturi od 16 stupnjeva.

OPIS VINA

Čisti Cabernet Sauvignon. Boja je nježna, prozračna, s odsjajem ružičastog. Svježe na nosu, voćno, s asocijacijom jagoda i ostalog nježnog, svježeg crvenog voća. Iako je u ustima suho, ostavlja ugodan osjećaj slatkoće, dugotrajnog je okusa. Srednjeg je tijela i s blagim, mekanim dodirom tanina koji mu daju malo čvrstoće. Lagano, pitko, svježe ljetno vino.

HRANA

Pristajat će najbolje uz pečeno bijelo meso, špagete s bolognese umakom, pizze, jela sa roštilja.

ANALITIČKI PODACI

Alkohol – 13,0%

Ukupne kiseline – 6,4 g/l

pH – 3,3

Neprovreli šećeri – 3,4 g/l

Proizvodnja – 1500 butelja

Škrlet 2019.

OPIS VINA

Vinogradi Škrleta nalaze se na položaju Ilovčak. Voćnog je, nježnog, svježeg i punog okusa. Ljetno osvježavajuće vino. Istaknute arome citrusa, banana, krušaka i bijelog cvijeća.

HRANA

Odlično se slaže s bijelim mesom, tjesteninom, morskom ribom i plodovima mora, laganom kremastom juhom, mlade polutvrde sireve.

ANALITIČKI PODACI

Alkohol – 13,0%

Ukupne kiseline – 6,1 g/l

pH – 3,2

Neprovreli šećeri – 1,3 g/l

Proizvodnja – 12000 butelja

Cabernet S. 2017.

OPIS VINA

Vinarija Lagena posjeduje 1 hektar sorte Cabernet Sauvignon na starom vinogradarskom položaju Fofunka. Godišnje proizvedu 3000 boca. Vino je rubin crvene boje, elegantnog mirisa s ugodnom travnatom aromom i prepoznatljivim notama šumskog voća. Svježe, meko i dugotrajno vino s ugodnim finišom. U barrique bačvama provodi 15 mjeseci a karakteristične su arome šumskog voća, maline, borovnice, kupine i trešnje. Rekli bismo svježe vino za ljetne noći.

HRANA

Cabernet S. dobro će odgovarati uz hladnog lososa, šunku, pečenu ribu, pečenu teletinu, janjetinu, svinjetinu.

ANALITIČKI PODACI

Alkohol – 13,0%

Ukupne kiseline – 6,1 g/l

pH – 3,3

Neprovreli šećeri – 1,8 g/l

Proizvodnja – 5000 butelja

Rose 2018.

OPIS VINA

Čisti Cabernet Sauvignon koji se uzgaja na staroj vinogradarskoj poziciji Fofunka. Svježe je, lagano za piti, dugotrajnog okusa. Karakteristične arome jagode, maline, trešnje. Lagena vinarija godišnje proizvodi 3.000 boca ovoga vina.

HRANA

Pristajati će uz pećenu piletinu, morsku ribu, bruskete, pizzu.

ANALITIČKI PODACI

Alkohol – 13,0%

Ukupne kiseline – 6,4 g/l

pH – 3,3

Neprovreli šećeri – 2,8 g/l

Proizvodnja – 3000 butelja

Lagena Winery

Vinarija: Lagena Winery

Zemlja porijekla: Hrvatska

Regija: Bregovita Hrvatska

Podregija: Moslavina

Proizvodnja: 60.000 boca

Volumen: 0,75l

Podrumar/enolog: Sven Đozo

Lagena Winery prezentacija:

Lagena Winery Presentation (1)

Lagena Winery Presentation (1)-converted

Informacije

Surađujemo s: INTERSPAR, VRUTAK, LONIA, KTC, PUN CEKER.

Hrvatska

Naftaplinska ulica 73,
Gojlo 44320
Vidi kartu
NUMBER OF Ha: 6

Poveznice

DESIGNED BY NATURE

Kontaktiraj proizvođača

  • Hidden
  • Unos e-mail adrese je obavezan
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije