QR code PID
Sponzor:

ARONIA LIFE j.d.o.o.

Uzgoj i prerada aronije

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

Društvo Aronia Life j.d.o.o. osnovano je u Šarengradu, kao zajednički projekt dva suosnivača. Nastao je kao rezultat želje da se pokrene vlastiti poslovni poduhvat, koristeći pri tom kompatibilnost osobnih znanja, vještina i poslovnog iskustva suosnivača.

Razlog osnivanja društva Aronia Life j.d.o.o. bio je osigurati kontinuirane prihode uz ostvarenje dodane vrijednosti temeljene na diversificiranoj paleti proizvoda od vlastite ekološki uzgojene aronije, te želja za kvalitetnijim životom članova obitelji  – omogućavanje zdravijeg života u manjoj gradskoj i ruralnoj sredini, prelijepom mjestašcu Šarengradu blizu Iloka, smještenog na obalama moćnog Dunava na počecima Fruške Gore koju osim plodne zemlje krasi i značajan broj sunčanih dana što plodu aronije daje visoki udio prirodnog šećera. Prvo je osnovan OPG od strane jednog od suosnivača (Darko Milinković) i  u travnju 2014. godine zasađeno je 2.000 kom dvogodišnjih sadnica crne aronije (tip Nero), a u 2016. godini nasadi su povećani za 1,5 ha zasađenih s 3.300 trogodišnjih sadnica crne aronije (tip Nero) na lokaciji Šarengrad.

Odabrali smo sortu „crne“ aronije (Nero) iz razloga što je zbog svoje otpornosti na napad štetočina i bolesti aronija idealna za ekološki uzgoj. Njezine su bobice najbolji izvor antioksidansa na svijetu pa se može smatrati medicinskom biljkom. Ekološkom obradom ploda aronije i proizvodnjom veoma ukusnih voćnih pripravaka bez kemijske kontaminacije sačuvaju se neupitna kemijska svojstva.

Aronija je grm koji ne zahtijeva puno obrade. Uspoređujući s drugim voćkama veoma je otporna na štetočine i bolesti. Zato ju je puno lakše uzgajati organski. Aronija svoju otpornost duguje visokoj razini polifenola u cijeloj biljci koji ju učinkovito štite od bakterija, bolesti i gljivica. Insekti se nerado hrane biljkama bogatim flavonoidima i taninima pa je popis štetočina i bolesti koje bi potencijalno mogle prijetiti aroniji za sada vrlo kratak.

Aronija potječe iz Sjeverne Amerike, odakle je došla u Europu. Sjevernoamerički domoroci  koristili su ju kao hranu i lijek. U Europi je prvenstveno bila zapažena zbog ljepote cvijeta. U mnogim se dijelovima svijeta ovo voće zbog svojih ljekovitih svojstava svrstava u ljekovito bilje. Otporna je na zimu i mraz pa tako preživljava na temperaturama i do -47 °C, zbog čega nosi naziv „sibirska borovnica“.

Paletu proizvoda čine:

Proizvodi grupe Aronko:

  • Ekološki certificirani 100% voćni sok proizveden hladnim prešanjem bobice aronije u pakiranjima u raznim količinama od 0,2; 0,5 i 0,7 L.
  • 100% čaj od aronije proizveden od ekološki certificiranog ploda aronije sušenjem na 40°C svježih kora istisnutih plodova u pakiranjima od 100g i 200g.
  • 100% prah od ekološki certificiranog ploda aronije dobiven usitnjavanjem osušenih prethodno iscijeđenih bobica.
  • Arlen, voćno desertno vino od aronije, dobitnik 2 srebrne medalje na 49. i 51. izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini. Ovaj proizvod čini nas posebno ponosnima, kad smo proizveli ovo voćno vino prvi put, 2016.godine, na tržištu se ovakav koncept voćnog vina nije mogao pronaći; sad se već pojavljuju i doslovce kopije našeg koncepta, no to samo može biti pokazatelj interesa za ovaj proizvod, pa nam to zapravo i ne smeta.

Najveća poteškoća u organskom uzgoju aronije je borba protiv korova, naročito prve dvije godine. Zato je jako važno prije sadnje dobro pripremiti tlo. Kao i inače u ekološkom uzgoju, kontrola korova postiže se sijanjem smjesa biljaka za pokrivanje tla. Ako je moguće, savjetuje se sijati i orati dva puta u sezoni. Ovaj će tretman eliminirati većinu korova i obogatiti tlo humusom i osnovnim hranjivim tvarima. Pokrovne se biljke zaoravaju kada cvatu, a mladi su izdanci zeleni, a ne drvenasti, što osigurava brže raspadanje organske tvari u tlu. Temelj dobrog organskog uzgoja je sadnja mladica kupljenih za uspostavu nasada.

Tlo se obrađuje kultivacijskim agregatom, kultivatorom ili frezom, koju ne treba koristiti više od dva puta u sezoni, jer njena česta upotreba uništava strukturu tla.

U prve dvije godine se uski redovi aronije obično plijeve ručno. Nakon toga biljke bi trebale biti dovoljno visoke i dovoljno se raširiti da uguše većinu korova te samo treba ukloniti pojedine korove iz unutrašnjosti grma.

U ekološkoj proizvodnji koriste se organska gnojiva i komposti i samo ona mineralna gnojiva koja su odobrena za organski uzgoj i nalaze se na popisu proizvoda za korištenje u ekološkoj poljoprivredi.

Danas je na tržištu sve veći broj organskih proizvoda za poboljšanje svojstava tla. Uglavnom se temelje na biohumusu (verikompostu) – prirodnom gnojivu koje proizvode gliste. Ubrzavajući proces stvaranja humusa gliste razgrađuju kemijske spojeve koji bi inače trebali prolaziti složeni proces kemijskih promjena pa ih biljke mogu lako upiti za svoj rast i razvoj. Zato su mineralne komponente u proizvodima koji se temelje na biohumusu prisutne u prirodnom obliku. Oko 70 % njihovog ukupnog iznosa biljke upiju odmah nakon primjene. U isto vrijeme u tlo se unose i mikroogranizmi blagotvorni za ljude i okoliš i tu pomažu stimulirati mikrobiološku aktivnost.

Postupak prerade ploda aronije obavlja se po dovršetku berbe tzv. postupkom „hladnog prešanja“, odnosno mehaničkog gnječenja, bez dodataka otapala i zagrijavanja, jer tako sva prirodna svojstva soka ostaju nepromijenjena. Po dovršetku prerade sok se puni u boce veličine 0,7, 0,5 i 0,20 l.

Sam postupak prerade ploda u sok u postrojenju sastoji od slijedećih koraka:

  1. Pranje i ispiranje u perilici s vodom
  2. Mljevenje i spremanje u tzv.vreće za prešanje (pamučne) – umotavanje ili kod većih postrojenja to se obavlja strojno – prešom
  3. Presa – istiskivanje soka – hladnim pritiskom
  4. Skupljanje iscijeđenog soka
  5. Pasterizacija na 80 stupnjeva
  6. Punjenje u boce
  7. Hlađenje u bazenu s protočnom vodom na 25 stupnjeva C cca. 30 min

Blagodati aronije su mnogobrojne; osobno mi svi, cijela obitelj kontinuirano konzumiramo sok, svako jutro 0,5 dcl natašte, prah dodajemo u smjesu za palačinke, jogurte, smutije, biskvit kolača i sl., čaj po želji: u ljetnom periodu kao hladan napitak, u zimskom periodu vruć, zaslađen medom od bagrema, vino kao opuštajući napitak za užitak.

Suha aronija sadrži glukozu i fruktozu, koje joj daju slatku notu. Bogata je vlaknima, među kojima se ističe topljivi pektin, a tu su još celuloza i lignin. Popriličan je sadržaj sorbitola, alkohola koji se kao zaslađivač koristi u proizvodnji dijetetskih proizvoda.

Laksativnog je djelovanja pa konzumiranje suhe aronije pomaže redovitoj stolici i detoksikaciji organizma.

Količina masti i bjelančevina je zanemariva. Od mineralnih tvari izdvajaju se kalij i cink. Kalij pomaže održavanje kiselo-bazične ravnoteže organizma, dok je cink važna karika u zacjeljivanju rana, jačanju imuniteta, a također pomaže zdravlje prostate. Tu su i vitamin B1, koji je nužan za zdravlje živaca, B2 i B3, koji pomažu dobivanje energije iz hranjivih tvari, B6, koji je važan u sintezi bjelančevina, a time i obnovi i izgradnji tkiva i dr.

Aronija sadrži i beta-karoten, koji ima antioksidativnu aktivnost, te vitamin C, koji sudjeluje u stvaranju kolagena te tako pomaže zacjeljivanje rana i strukturu kostiju. Osim toga dovoljna količina vitamina C u organizmu skraćuje trajanje gripe pa je aronija vrlo korisna tijekom zimskih mjeseci. Aronija je izuzetno cijenjena jer je u njoj mnogo više polifenola – procijanidina, antocijanina i fenolnih kiselina nego u mnogim drugim vrstama suhog voća. Ove aktivne komponente izraženog su fiziološkog učinka. To se u prvom redu odnosi na neutraliziranje slobodnih radikala, čime se sprečava oksidacija masti i tako štiti struktura staničnih membrana, ali i brojnih enzimskih sustava organizma.

Crveni pigmenti antocijanini, uz antioksidativno, pokazuju protuupalno i antimikrobno djelovanje. Uz to štite jetru od djelovanja različitih štetnih kemikalija, a kod pokusnih životinja sprečavaju gomilanje kadmija u jetri i bubrezima. Aktivne tvari aronije čuvaju sluznicu želuca od nepoželjnog utjecaja alkohola, sprečavaju stvaranje kancerogenih nitrozamina u organizmu, a također štite debelo crijevo od raka. Jedno je istraživanje pokazalo da aronija od oksidativnog stresa štiti eritrocite ronilaca. Polifenoli aronije pokazuju antimutageno djelovanje, a također jačaju imunitet. Nije manje važan ni zaštitni učinak aktivnih tvari aronije na srce i krvne žile.

Sudjeluju u reguliranju krvnog tlaka te sprečavanju stvaranja plaka na unutrašnjoj stijenci krvnih žila. Redovita prisutnost aronije u prehrani snižava povećanu koncentraciju glukoze te ukupnog i lošeg LDL kolesterola u krvi. Uglavnom, blagodati su brojne.

Razni su načini korištenja aronije u svakodnevnoj prehrani; osobno mi svi, cijela obitelj (i šira) kontinuirano konzumiramo sok, svako jutro 0,5 dcl natašte, prah dodajemo u smjesu za palačinke, jogurte, smutije, biskvit kolača i sl., čaj po želji: u ljetnom periodu kao hladan napitak, u zimskom periodu vruć, zaslađen medom od bagrema, vino kao opuštajući napitak za užitak. Prema pozitivnim reakcijama potrošača, vino ima sličnosti sa crvenim bogatim boquetom vinima, no mi smo usmjerili varijaciju u smjeru desertnog vina; mi osobno smo favoriti tajvih aromatičnih, slatkih, kompleksnih vina koja su namijenjena uživanju u manjim količinama (visok je alkohol), nakon jela, uz svjetlo svijeća, na terasi, uz Dunav, more…ili na kauču dnevnog boravka prizivaju sjećanja na takva mjesta, okruženja.

Dugotrajni benefiti koje osobno na svom primjeru konzumacije uočavamo su:

–              Jačanje imuniteta; nema sezonskih prehlada, virusnih bolesti; najbolji primjer je najmlađa kćer koja je od starosti 6 mj.u vrtiću i sad sa skoro 6 g. nema izostanaka iz vrtića zbog bolesti (samo obiteljskih putovanja u Šarengrad),

–              Ukupno stanje organizma i energije je viša, iako mi stariji smo već ‘u godinama’ povećane fizičke napore dobro podnosimo, odnosno periode pojačane fizičke aktivnosti, primarno suprug koji i po 10-12 sati zna provesti na nasadu kultivirajući ga, ja sam pojačano u putovanjima Zagreb – Šarengrad zbog obaveza radnog mjesta u Zagrebu. Najstariji članovi obitelji, baka, 81.g. također kontinuirano pije sok; kaže: odgovara mi

 

Obzirom da se radi o start-up projektu, potrebno je određeno vrijeme dok se ne ostvari željena pozicija na tržištu i postigne puna efikasnost poslovanja, vezana i uz puni prinos ploda aronije.

 

Sukladno našoj misiji :

Ekološki uzgoj, vrhunska kvaliteta s ciljanom preradom i plasmanom.

Te viziji:

Jedinstvenost ponude proizvoda uz prepoznatljivu visoku kvalitetu i prihvatljive cijene.

 

Nastavljamo ‘osluškivat’ ciljano tržište i pokušati zadovoljiti nadolazeće potrebe svojim proizvodima, a varijacija ima raznih, od prehrambenih proizvoda: džem, čokoladirana sušena aronija do alkoholnih pića: rakija, liker.

Za sada, cilj nam je jednostavan; preživjeti sve izazove i uspjeti plasirati proizvode u koje osobno duboko vjerujemo i svojim načinom života i zato i naziv društva: ARONIA LIFE

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas na br.mob. 0912279715 ili putem mail.a: arlena.stulic@gmail.com ili darko.milinkovic11@gmail.com svakim danom od 08 do 22 h. Za posjet nasadu i sjedištu društva na adresi S. Radića 119, 32234 Šarengrad (ILOK) moguće je uz prethodnu najavu.

Certifikati

Ekološki certifikat za plod aronije, preradu aronije u sok. Analizu na gluten i zdravstvenu ispravnost.

Priča o vinu...od aronije s ljubavlju Dunava i bogatstvom Srijema

Darko bi rekao: imao sam želju…dakle, počelo je sa željom, a napravljeno upornošću, tvrdoglavošću…

Zašto? Hm, vina, i koja nisu voćna, nisu baš najpopularnije piće u Hrvatskoj. Proizvoditi voćno vino, i to od aronije i to kao registrirani proizvod, zahtjeva upornost, tvrdoglavost koja graniči s ludošću. Proizvodnja je zahtjevna, komplicirana i skupa. Osim navedenih osobina onoga koji „ima želju“, potrebni su uvjeti za proizvodnju (uslužna vinarija), tehnolog (enolog) i onda ajmo da za to netko i čuje i još se usudi i probati.

Prva proizvodnja napravljena je od berbe 2016.godine u probnoj (testnoj) količini koju smo se spremili „žrtvovati“ i prinijeti „Bogu podzemlja“ ako se pokaže kao jedna od „onih želja“.

Svi su bili skeptični: i vinar čija je vinarija, i ljudi u mjestu (Šarengradu), ma kakvo vino od aronije, taj Darko je skroz poludio. Jedino enolog, dugogodišnjeg staža, Slobodan Čapin dipl.ing. nije pokazivao nikakvih znakova sumnje ili nevjerice da će vino biti dobro. „Želja“ je bila da voćno vino bude tipa desertno, za uživanje, rekao bi Darko. I tako je i bilo.

Probe radi, prezentirali smo ga na 49.izložbi vina kontinentalne hrvatske održanoj u svibnju 2017. u Sv.Ivanu Zelini i ponosno je ocijenjeno srebrom, uz bok još 300-tinjak uzoraka vina, nije loš rezultat, skroz.

Onda nas je tamo uočio prof. Ivan Dropuljić i pozvao na svoj 12. Zagreb VINOcom održan krajem 2017. i uz najpoznatija vina i delicije, stidljivo smo se i mi ugurali. S voćnim vinom. S voćnim vinom od aronije. Darko koji je cijeli život prodavač, uspio je „nagovoriti“ posjetitelje da se odvaže probati „nešto što tu ne spada“. Meni neki poznati ljudi, samo su produžili, no skupina veselih francuza, nakon gutljaja se zaokrenula i vratila. Francuzi. Meni pojam vinara i vinogradara, vratili su se popričati što to je, odakle je. Vau. I tad sav trud, upornost nije se više činila toliko ludom. A našao se tu i vinar s Pelješca koji je naše vino našao u Vrutku i koji nas je prepoznao i došao se upoznati, porazgovarati. Ponudio je pomoć. Vau! Možda ipak nismo skroz ludi što smo se u ovim godinama života s odgovornošću za ukupno četvero djece, najmanje 3-godišnje, upustili u uzgoj i preradu aronije kao i proizvodnju vina!? I to u gospodarskoj, pravnoj i financijskoj situaciji u kojoj nam je trenutno „lijepa naša“.

No, kao u svemu što čovjek radi u životu, javi se želja, pa postane ideja, pa plan pa rezultat. Mi smo s ovim još na početku, puno učimo na vlastitim greškama, ali drugačije ne ide u uvjetima u kojima smo. Puno želje, ljubavi, tvrdoglavosti još treba da rezultati rada budu baš onakvi kakve ih mi „želimo“, no trudimo se i putujemo, jer pravo uživanje i je u putovanju do cilja. Zar ne?

A naš odabir je aronija. Zato i ARONIA LIFE, jer to je i naš život. Imamo mi još nekih „želja“, no polako, treba ovaj dio puta proći. Darko & Arlena

ISO 14001
Plavi ceker
Ekološki certifikat

Informacije

Surađujemo s: Prerada u 100% voćni sok napravljena u OPG JUG ALOJS, Niza. Trgovački lanac ‘Djelo’, Šibenik, prodajna mjesta Kulan Damjanović u Zagrebu, Nar Zagreb i povrćarna Gajnice, Marijana, Lijepo i naše, Crotaste, Svijet vina i Eko-Dobra priča

Sajmovi: VINOcom, Zadarwine

Osvojene nagrade: 2 srebrne nagrade na kontinentalnom ocjenjivanju vina u Sv.Ivan Zelini i oznaka kvalitete Plavi ceker za Arlen, desertno voćno vino od aronije

Članstvo u udrugama/zadrugama: Agroklaster doo, „KLASTER PROIZVOĐAČA VOĆA I VOĆNIH PROIZVODA VUKOVARSKO – SRIJEMSKE ŽUPANIJE“

Ostalo: sudjelovanje na sajmovima u organizaciji HGK u sklopu akcije ‘Kupujmo hrvatsko’

Proizvodimo proizvode u koje osobno duboko vjerujemo i svojim načinom života i zato i naziv društva: ARONIA LIFE.
Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije