Zagorsko zero-waste obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

5. veljače 2022. Nikola Vido

U malom zagorskom mjestu Sekirišće, u općini Sveti Križ Začretje, osim prirode koja raduje oči, postoji i nešto što obradovat će svako nepce. Svoju OPG priču započeo je ondje gospodin Branko Kvež, a zašto je posebna otkrijte u redovima koji slijede

Pokojni otac, u selu a i šire, bio je poznati zagorski majstor za kolinje. Nije li, s obzirom na sudjelovanje u istom još od malih nogu i praveći društvo ocu, jedini logični put za gospodina Kveža bio poći očevim stopama?

Možda čak i nije. Nije to posao u kojem bi svatko uživao, kojeg bi poželio i u kojem bi se dobro snašao, no godine iskustva iskristalizirale su gospodinu Branku vrline ovog posla te je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, odlučio pokrenuti mesnu priču koja će biti u skladu sa svim europskim standardima.

Eh, sada kada odluka je pala na mesnu industriju, trebalo se odlučiti na preprodaju žive stoke ili pak na preradu svinja u suhomesnate proizvode. Kako u Zagorju nije postojao objekt za preradu tradicijskih zagorskih suhomesnatih proizvoda, bila je ovo prava prilika za Kvežove.

Priliku su iskoristili, otvorili prvi objekt za preradu tradicijskih zagorskih suhomesnatih proizvoda, a onda su u priču ubacili i buče. Da, dobro ste pročitali. Osim što proizvode prave suhomesnate delicije, u njihovom asortimanu pronaći ćete i bučino ulje. Pitate se kako bučino ulje i prerada svinjskog mesa idu pod ruku?

OPG Kvež - bučino ulje

Zbog visokog udjela ugljikohidrata, tikve i bundeve često se koriste kao hrana za krave, svinje i ovce. Prije kolinja potrebno je svinje dobro i kvalitetno utoviti, a koji je bolji način za to učini negoli vlastitom proizvodnjom tikvi? Osim „mesa“ tikve sadrže i koštice, a kako bi se baš sve proizvedeno i iskoristilo, odlučio je gospodin Branko proizvoditi i bučino ulje.

Kao što smo u naslovu i naveli, u ovom zagorskom OPG-u ništa se ne baca. Upravo u tome leži njegova posebnost te shodno navedenome dobiva epitet zero-waste proizvođača.

Uz to što ih odlikuje zero-waste proizvodnja, sva sirovina koju u proizvodnji upotrebljavaju hrvatskog je porijekla. Dakle, osim toga što su čuvari domaće proizvodnje, njihovi proizvodi zadovoljavaju sve kriterije za dobivanjem vlastitog VeeMee QR koda koji će ih, vjerujemo uskoro, i krasiti.

OPG Kvež

Bučino ulje, domaće kobasice, izvrstan špek, bunceke, čvarke, šunke, krvavice i druge sušene delicije za prave gurmane, možete potražiti na sajmovima u Zlataru, Krapini, Velikoj Gorici te u Oroslavju.

Raspored sajmova:

Utorak: Zlatar 07:00h – 13:00h

Četvrtak: Krapina 07:00h – 13:00h

Petak: Velika Gorica 07:00h – 13:00h

Subota: Oroslavje 08:00h – 12:00h

Kako proizvodi izgledaju, koliko koštaju i u kakvim pakiranjima dolaze provjerite na njihovom Facebook profilu ili YouTube kanalu.

Jeste?

Eh sad kad ste ih pogledali javljamo da, ako vam niti jedan od sajmova nije blizu, a želite biti dio ove domaće te nadasve hvalevrijedne priče, proizvode možete naručiti i online, putem Facebook stranice ili pak telefonom na broj: +385 98 169 4647.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije