Mali pogon vrhunskih proizvoda

4. siječnja 2022. Nikola Vido

„Masteći brk“ suhomesnatim proizvodima, paštetama od divljači, guske, pršuta i tune, vegetarijanskim namazima s tartufima, pod raznim brendovima, vjerojatno niti ne slutite da su proizvedeni u malom prehrambenom pogonu u Samoboru.

Proizvoditi kvalitetnije od majstora koji proizvode za sebe, svoju obitelj i prijatelje bio je cilj, a steći znanje i iskustvo u jednoj od najvećih i najjačih mesnih industrija u regiji – put kojim će se taj cilj i postići. Dr. Davor Škobić, doktor znanosti prehrambene tehnologije i dugogodišnji tehnički direktor Gavrilovića u njegovim najslavnijim danima, 1991. godine protjeran iz Petrinje i Gavrilovića zbog okupacije Petrinje osniva Dr. Škobić d.o.o. u Zagrebu – malu prehrambenu industriju koja proizvodnju svojih delicija 2004. godine seli u grad Samobor.

 

Kao i svaka velika priča, prve stranice ove također su ispisane u podrumu. Znanje o mesu i tehnološkim procesima proizvodnje mesa i mesnih prerađevina oca Davora doktora znanosti, prehrambene tehnologije, bilo je od velike važnosti za pokretanje obiteljskog posla, govori sin Goran, no sve to bez potpore, posvećenosti i ekonomskog znanja majke Štefice ne bi bilo moguće. Ona je ta koja je svoju ustrajnost i borbu, uz četvero djece, prenijela u posao, ističe ponosni sin koji je, kako kaže, proteklih 30 godina od njih pažljivo upijao znanje, ponekad i po 16 sati dnevno.

Osvojiti tržište prezasićeno mesnim proizvodima nije bilo lako pa čak ni uz zavidno znanje o proizvodima, recepturama, tehnologiji i visokokvalitetnoj proizvodnji.

Povećavanjem proizvodnje za druge brendove i širenjem asortimana na juhe, vegetarijanske slane i slatke
proizvode, vrhunska gotova jela kao i polaganim jačanjem vlastitog branda, ova je prehrambena tvrtka poboljšala svoju tržišnu poziciju i to najviše u ovo osjetljivo pandemijsko doba.

Pandemija je dovela do jačanja svijesti i povećane brige za zdravlje sebe, ali i drugih oko sebe. Sve više priča se o konzervansima, aditivima i drugim supstancama koje proizvode čine oku ugodnijima, ukusnijima, ali i nekvalitetnijima pa čak i pogubnima za naše zdravlje. Unatoč tome tržište je preplavljeno takvim proizvodima, jer, ne zaboravimo, živimo u svijetu konzumerizma i kapitalizma u kojem su prihodi postali važniji od kvalitete samog proizvoda. Takvim proizvođačima aditivi služe kao izvrsna zamjena za meso te u proizvod stavljaju i do 50% vode.

Dr. Škobić d.o.o.

Također, nije rijetkost da u industriji rade nedovoljno stručni tehnolozi koji nemaju dovoljno iskustva, primjerice, ne znaju kako bez aditiva postići trajnost ili dobar okus proizvoda. Upravo oni pravi su mamac za trgovce aditivima koji će pod svaku cijenu nuditi i prodati
razne preparate.

Ako i sami ne želite biti njihova žrtva, savjetujemo da u trgovinama potražite kvalitetne proizvode transparentnih proizvođača, a prepoznat ćete ih po već dobro znanom VeeMee QR kodu.

Ako gospodina Gorana Škobića pitate što je potrebno za stvoriti dobar prehrambeni proizvod, osim znanja i stručnosti, spomenut će kvalitetnu sirovinu, tehnološki proces te začine koji se dodaju proizvodima.

Dr. Škobić d.o.o.

Vrlo je bitna sama predanost proizvodu jer fermentacija trajnih proizvoda (npr. kvrgavi kulen) traje 24 sata dnevno 2 do 3 mjeseca.

Imati dobru sirovinu danas je pak teže no ikad. Nekada su autohtone pasmine svinja bile dostupnije i zastupljenije, dužeg tova i s više masnoće, a hrana im se uvelike razlikovala od današnje.

Danas se pak, navodi gospodin Goran, u proizvodnji upotrebljavaju vakuum punilice s dozatorima i frkalicama, mikrokuteri… Razvijene su klima komore u kojima je moguće postaviti željene i kontrolirane uvjete temperature, vlage, strujanja zraka itd. Drugim riječima, zadržati bogatstvo namirnica te proizvesti kvalitetan proizvod danas je teže no ikada do sad.

Birane proizvode Dr. Škobića krasi VeeMee QR kod, stoga ne postoji bolji znak da su oni jedni od rijetkih koji u tome i uspijevaju.

Uz tradicionalne vrhunske mesne proizvode, u ponudi imaju sjajan namaz od tune, račića, paštete s mesom od divljači, vrhunske vegetarijanske proizvode te povrtne juhe, gotova jela, proizvode u vučenim konzervama, alu pac-u i staklenkama, pod brandom Dr. Škobić, ali i brojnim drugim brandovima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji i drugdje u zapadnoj Europi.

Perjanica su im ipak premium paštete i Agram premium trajni proizvodi napravljeni tradicionalnom recepturom, koja se izuzetno rijetko primjenjuje u industriji, isključivo od domaćih hrvatskih svinja, bez nitritnih soli te linija vrhunskih pašteta od divljači bez aditiva, emulgatora, umjetnih boja i pojačivača okusa.

Agram

Njihovo znanje i iskustvo omogućuje im kreirati specifične proizvode za OPG ove, velike i male prehrambene industrije kao i probnu proizvodnju za međunarodne trgovačke lance.

Sigurni smo da smo sad već uvelike probudili vašu znatiželju i da ćete prilikom kupovine navedenih proizvoda zasigurno pogledati tko je proizvođač, a kada naiđete na Dr. Škobića tu neka vaše razmišljanje prestane. Kupite kruh, a sve ostalo odradit će on. 🙂

Do sljedećeg čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije