Program “Pokreni nešto svoje” nagrađuje projekte koji imaju pozitivan utjecaj na cijelo društvo, II. nastavak

31. kolovoza 2021. Nikola Vido

Predstavljamo drugih dvoje od šest finalista: Simpert iz Slavonskog Broda i VeeMee iz Zagreba.

Polovicom travnja 2021. objavljeni su rezultati petog kruga natječaja “Pokreni nešto svoje” za 2021. godinu, programa koji su zajednički pokrenuli Philip Morris Zagreb i ACT Grupa, potporna organizacija za razvoj društvenog poduzetništva. Cilj im je podržavati projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz mentorsku podršku i bespovratna financijska sredstva.

Od 2016. godine kroz program “Pokreni nešto svoje” sustavno se daje vjetar u leđa mikropoduzetnicima i poduzetnicima početnicima, koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte, s dugoročnim ciljem pozitivnog utjecaja na cijelo društvo.

U ovom nastavku predstavljamo novih dvoje finalista: Simpert iz Slavonskog Broda i VeeMee iz Zagreba.

Muzea – sjajna aplikacija kreativnog studija Simpert, koja digitalizira muzejski sadržaj

Muzea je zamišljena kao veliki katalog svih materijala muzejske pedagogije koji kroz različite tagove strukturira ulazne podatke po različitim kriterijima i filtrima kako bi korisnici umjesto lutanja bespućima interneta i tražeći videosnimke, radne listiće ili igrice vezane uz neki povijesni materijal, sve to mogli pronaći na jednome mjestu, zainteresirati se za to i u konačnici otići do muzeja i nešto više naučiti o onome što su pronašli – pojašnjava Mladen Sudar, vlasnik Simperta.

Tim projekta čini ekipa iz Muzeja Cetinske krajine u Sinju i ekipa iz Simperta u Slavonskom Brodu. Riječ je o dobrom “know-how” spoju iz dvaju različitih i specifičnih područja, što ovaj projekt čini poprilično jedinstvenim.

Muzea - Simpert
Simpertov tim – Muzea

Kada pitamo Mladena Sudara što za njega znači biti poduzetnik, spremno odgovara: “Biti poduzetnik s jedne strane znači biti slobodan u stvaranju i kanaliziranju vlastitih ideja. S druge strane, to znači preuzeti veliku odgovornost za tim, za sve projekte, za sve klijente. Vrlo često to znači raditi puno radnih sati u čudno radno vrijeme, no osjećaj kad uspješno završiš projekt s kojim su sretni i klijenti i kolege/suradnici, ispunjava nevjerojatnim zadovoljstvom i daje smisao tom uloženom trudu i energiji.”

Simpertova ekipa ima puno planova za budućnost. Usmjeravaju se prema AR i VR projektima, gdje im se otvaraju nove poslovne prilike. Ipak, vole reći kako im je najvažnije raditi za dobrobit cijele zajednice i društva. To smatraju svojom glavnom misijom.

VeeMee – projekt koji nam otkriva što zaista jedemo

Sve svjesniji smo toga da hrana koju konzumiramo u velikoj mjeri utječe na naše zdravlje. Istraživanja pokazuju da osam od deset potrošača provjerava podrijetlo hrane koju kupuju. Startup VeeMee stvorio je online platformu koja otkriva odakle dolaze namirnice koje kupujemo.

Dovoljno je očitati QR-kod s deklaracije proizvoda putem pametnog telefona ili tableta. Kod upućuje na responzivno sučelje koje prikaže profil proizvođača (PID) na online platformi VeeMee. PID sadrži sve relevantne informacije o podrijetlu proizvoda, njegovu proizvođaču i distributerima.

Suosnivač i direktor startupa Marko Kozjak ovako predstavlja VeeMee projekt: “Projekt vezan uz sljedivost hrane napisao sam 2014., a realizacija je krenula 2017. godine. Ime VeeMee nastalo je od imena Vito/Mihael (moj sin Vito i Nikolin sin Mihael). Zajedno s Nikolom (partnerom u tvrtki), želio sam osigurati transparentnost i dostupnost informacija unutar distribucije hrane, u prijevodu, “da naši klinci napokon znaju što jedu“. U timu je danas osmero kolegica i kolega plus vanjski suradnici.”

VeeMee
Marko Kozjak, CEO VeeMee

Uzrečica kojom se vode u svom poslu glasi: “Budi dio rješenja, a ne problema!

Pretplatnici VeeMee platforme su mali, srednji i veliki korisnici, pretežno iz Hrvatske, a ciljano i iz drugih država članica EU-a, pa i šire. Sekundarno, ostvaruju prihode od usluga pametne logistike, Food Waste i Smart Logistics, koje pružaju klijentima koji uvoze svoje svježe prehrambene proizvode na HR tržište ili izvoze i plasiraju domaće prehrambene proizvode na tržištu EU-a. U brojkama to izgleda ovako: u 2020. godini spasili su ili prevenirali od bacanja 750 tona hrane te smanjili CO2 za 40 t putem pametne logistike. Iza njih su i brojne donacije, što ih svrstava u sve veći krug zelene ekonomije.

Uz to, mogu samo navesti da raditi odgovorno može biti i poslovni model koji osigurava egzistenciju ne samo unutar, već i izvan tvrtke, tj. prema ljudima s kojima nemamo direktan kontakt. Vizija VeeMeeja je biti sudionik i pokretač promjena koje će za rezultat imati digitaliziranu poljoprivredu i sretnije, slobodnije i zdravije društvo i tržište. VeeMee ne gledamo samo kao tvrtku, nego kao obitelj – zaključuje Marko Kozjak.

Izvor: Poduzetnik.biz/ Program “Pokreni nešto svoje” nagrađuje projekte koji imaju pozitivan utjecaj na cijelo društvo, II. nastavak

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije