1937., 1995. i 2001., godine su zapisane masnim slovima na obiteljskom stablu Trdenić. Pitate se zašto? Prvi čokot vinove loze zasadio je pradjed davne 1937. godine i njime u stope nasljednika utkao danas već dobro utaban put. 1995. godine registrirali su prvi Škrlet u Zavodu za vinarstvo, a 2001. godine priča dobiva ozbiljnu notu – otvaraju obrt kojim danas teku neka od najfinijih i najnagrađivanijih vina u Hrvatskoj.
Vinarija Trdenić broji preko 85 000 čokota vinove loze, posjeduje kapacitet od 100 000 litara, proteže se na petnaest-hektarskim prostranstvima pa bi pitanje „ima li posla“ ovdje uistinu bilo suludu i suvišno. U jedno smo se uvjerili i sami, a to je da su danas, baš kao i nekad, svi članovi obitelji, od najstarijeg do najmlađeg, uključeni u proces stvaranja ovog, za mnoge, eliksira života.
Moslavačko vinogorje obiluje raznim vrstama grožđa pa se tako u vinskoj karti Trdenić mogu pronaći sorte kao što su Graševina, Pinot bijeli, Pinot sivi, Cabernet sauvignon, Traminac.. Ipak, jedna je posebna. Riječ je o autohtonoj sorti škrlet. Upravo uz nju vezana je njihova najveća satisfakcija – reakcije ljudi koji ga probaju po prvi put. Iznenađenje, nevjerica, ushićenje, užitak – ovim redosljedom emocije im se čitaju na licu. Svakodnevno se susreću s nevjericom da ovakvo vino u Hrvatskoj postoji, a da ga do tada nisu imali prilike probati. Međutim, tomu se i nije čuditi kada znamo da je škrlet sa svojih ukupno 75 hektara vinograda, jedna od najrijeđih sorti u Hrvatskoj.
U škrletu, kažu, leži ogroman potencijal. Sorta je to koja je posljednjih 25 godina istražena do najsitnijih detalja, iznimno je zahvalna u podrumarstvu, što ih je potaklo da s njime malo i eksperimentiraju. I rezultati su više nego sjajni. Bilo da su isprobali varijante s odležavanjem, bilo kao s pjenušavim vinom, pokazao se kao izniman potencijal, a s obzirom da u ovom obliku uspjeva isključivo u Moslavini, mogućnost da im je neka veća regija ukrade gotovo da i ne postoji.
Posljednjih godina moslavački su vinari udružili snage kako bi zajedničkom suradnjom pozornost ljubitelja dobrih vina skrenuli na ovu sortu. Da u tom naumu uspijevaju, dokaz je i sve veća zainteresiranost vinskih znalaca, ali i entuzijastičnih amatera koji sve češće kao vikend destinacije biraju upravo tamošnje vinograde i kušanje škrleta na samom izvoru.
Hrvatska kuća vina projekt je koji bi u bliskoj budućnosti trebao zaživjeti, a predviđen je kao prostor na kojem će vinari imati priliku prezentirati svoja vina, održavati radionice, stručna predavanja vezana uz vinarstvo i enologiju, ali i sommelierske tečajeve kako bi nove generacije ugostitelja educirali o pristupu samom vinu te sparivanju, odnosno matchingu hrane s vinima.
Dakle, ljubitelji mladog voćnog i svježeg vina, ovu sortu ne smijete zaobići prilikom degustacije!
Da biste ih degustirali, ne morate „potegnuti“ do Moslavine. Vina s ove vinske karte možete pronaći u većini vinoteka u Hrvatskoj, od Zagreba do Splita (Vrutak Zagreb, Vivat fina vina Zagreb, Vinoretum Zagreb, Grunt shop Zagreb, Bornstein Zagreb, Witrina Zagreb, Barrel Zadar, Wine box Split, Vinoteque Vinska mušica Podgora…).
Ipak, zar vikend u Moslavini ne zvuči primamljivo? Posebno ako vas iza ručka čeka:
a dan privodite kraju u ovakvom ambijentu:
Vaša nepca, a i oči, bit će vam zahvalni.
Navikli smo čitati o domaćim nagradama za domaće proizvode, no kvaliteta ovih prepoznata je na međunarodnoj razini. Svaka nagrada je posebna i ne manje važna, no ako bi neke morali posebno istaknuti bile bi to dvije bronce i srebro s Decanter natjecanja u Londonu, zlato s Interdrink-a u Moskvi te bronca s IWC-a u Londonu.
Kako bismo ovu sjajnu priču zaokružili, upustili smo se u malu matching školu, a vama prenosimo naučeno:
Svako vino pitko je i preporučljivo uz određenu prigodu, a preporuka iz Trdenić podruma glasi:
A da bi doživjeli puninu njihovih okusa, iz vinarije poručuju kako je najbolje vino ono koje je ispijeno u dobrom društvu.
Pa, živjeli!
Do sljedećeg čitanja,
Tvoj VeeMee savjetnik!