6 laganih ljetnih recepata

16. srpnja 2020. VeeMee

Posljednje što u ovim vrelim ljetnim danima, kada se vrućina zavuče u kuhinju, želimo, jest paliti štednjak, ali i povisiti koji °C u prostoriji. Najdraža opcija stoga nam je kuhanje u prirodi ili pećnici, priprema salata te raznih smoothia i shakeova. Obećali smo da za naše recepte ne trebate imati posebne kulinarske sposobnosti niti pobjedu u Masterchefu. Potrebno je samo da „scrollate“ i otkrijete recepte za zdravo, ukusno, šareno ljeto u vašim zdjelama, tanjurima ili čašama 🙂

 

Pa, započnimo s juhom od krastavaca! I ne, nije vruće za juhu ako ste to pomislili, jer ova čiji vam recept donosimo osvježavajuća je i kao stvorena za tople ljetne večeri.

Sve što vam treba jesu sljedeći sastojci:

  • 1 veliki krastavac ili 2 manja
  • 1 zreli avokado
  • Pola šalice vode ili kokosovog mlijeka
  • 1 češanj češnjaka
  • Pola limuna
  • 1 žličica soli
  • 1 manja paprika
  • Prstohvat kurkume
  • Malo peršina
  • Žličica izribanog đumbira

A sad, magija!

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i za 3 minute (dok ne postane kremasto) vaša juha spremna je za hlađenje 🙂

Prilikom posluživanja na vrh dodajte cherry rajčicu i malo kiselog vrhnja (po želji).

Za samo 10 minuta (ukupne) pripreme poslužit ćete juhu kojoj bi se i pravi majstori u kuhinji naklonili!

Na redu je glavno jelo koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Bile tople, hladne, slatke, slane, ribane, pohane ili pečene tikvice su uvijek dobar izbor. Mi vam predstavljamo recept za:

Zapečene tikvice

Sastojci:

  • 3 veće tikvice
  • Malo maslinovog ulja
  • 3 mlada luka 180g naribanog sira
  • Bosiljak po želji (ako želite)
  • 2 jaja
  • 100ml vrhnja za kuhanje
  • Peršin
  • 3 režnja češnjaka
  • Žlica krušnih mrvica
  • Prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • Začini po želji

Priprema:

  1. Operite i narežite tikvicu na tanke trakice ili ploškice te ih posolite kako bi pustile vodu
  2. Kada tikvice puste vodu pomiješajte ih sa smjesom od nasjeckanog mladog luka i bosiljka te ¾ naribanog sira
  3. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem te poslažite unutra tikvice
  4. Izmutite jaja, dodajte vrhnje za kuhanje, nasjeckajte češnjak, dodajte začine, muškatni oraščić te krušne mrvice i tako sjedinjenu smjesu prelijte preko tikvica
  5. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite 15 min
  6. Nakon 15 minuta na vrh dodajte preostali sir te dopecite dok ne porumeni
  7. Gotovo!

Napomena: tikvice možete zamijeniti i patlidžanima!

A sad.. jeste li spremni za osvježavajuću salatu ljeta 2020?

Sastojci:

  • Zelena salata ili matovilac
  • Pola šalice oraha ili badema
  • 1 srednja jabuka (slatka ili kisela – po želji)
  • Pola šalice sjemenki šipka
  • Pola šalice kuhanog kukuruza
  • 1 komad skuhanih pilećih ili purećih prsa te usitnjen na sitne komade

Sve sastojke dobro promiješajte i prelijte dresingom kojeg ćete pripraviti od:

  • 1/4 šalice svježeg narančinog soka
  • Pola limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 chia sjemenki
  • 1 češanj češnjaka
  • Sol
  • Papar

Sve sastojke sjedinite u zdjelici i prelijte preko salate. Dobar tek! J

Kombinacija i opcija za ukusne i zdrave deserte mali je milijun. Instagram je postao prava mala kulinarska platforma, pa smo ovaj oku i okusnim pupoljcima ugodan recept pronašli na njemu:

Sastojci:

 

  • Zagrebački svježi sir
  • 2 čaše pirova brašna
  • 2 jaja
  • Malo meda ili agavinog sirupa

Priprema:

Sjediniti sastojke i napraviti polpetice koje ćete 15 minuta ubaciti u zagrijanu pećnicu na 150°C.

Poslužite zatim s agavinim sirupom, medom, domaćim pekmezom, borovnicama ili malinom.

Recept smo isprobali i požalili. Da, dobro ste pročitali. Požalili smo jer dječiji doručak više ne može proći bez omiljenih polpetica koje zaslužuju i fotografiju 🙂

6 laganih ljetnih recepata - polpetice

Slika i recept preuzeti s instagram profila: la_masha

Pišući ovaj članak sline nam cure, znojimo se i ponestaje nam tekućine. Stoga je sljedeća na repertoaru – ljetna bomba u čaši.

Pripremite:

  • 2 šalice lubenice narezane na kockice
  • 1 šalicu jagoda
  • 1 jabuku
  • Nekoliko listića metvice i
  • Malo soka od limete

Sastojke ubacite u blender, prelijte u čašu, ukrasite s nekoliko listića metvice i osvježenje je pred vama J

U prethodnom članku otkrili smo koje sezonsko voće i povrće imate u ljetnoj ponudi. Naravno, ono se nalazi na policama svih većih supermarketa i u vašem gradu, a prepoznajete ga po dobro znanom kodu! Vaše je samo da ga ubacite u košaricu i krenete s igrama u kuhinji, u kojima mogu sudjelovati baš svi članovi obitelji!

Mislili smo da je ovom članku došao kraj no ipak se ne možemo odjaviti bez da s vama podijelimo naš, zauvijek omiljeni recept ->

Ako nas pitate, mi se slažemo s onom – više je manje! Pa postoji li hrana koja je više ljetna doli ribe sa gradela i blitve iz obližnjeg vrta?

Riba sadrži manje vezivnog tkiva od mesa pa je mekša i lakše probavljiva, te ne pada teško na želudac. Međutim, danas nećemo o nutritivnim vrijednostima, već se bacamo na posao!

Sastojci:

  • Svježa riba po želji (preporučamo oradu)
  • Češnjak i peršin po želji
  • Maslinovo ulje
  • Blitva
  • Krumpir
  • Limun
  • Ružmarin (po želji)
  • Sol i papar
  • Majstor za gradele 😉

 

Priprema:

  1. Gradele valja dobro zagrijati i nauljiti
  2. Utrobu ribe (prema želji) napunite ružmarinom
  3. Riba se peče ovisno o veličini, 3 do 5 minuta sa svake stane. Ukoliko pripremate veću ribu prvo je pecite s podignutim gradelama kako bi se zagrijala, a zatim postepeno spuštajte na nižu razinu. Ribu se okreće samo jednom, i to dok kožica ne poprimi smeđe –zlatnu boju i postane hrskava.
  4. Za rapsodiju okusa, tijekom pečenja, ribu premažite grančicom ružmarina koju ste prethodno namočili u kvalitetnom maslinovom ulju

Napomena: riba se na žaru se ne smije držati predugo kako ne bi pregorjela i izgubila sočnost!

Kad je riba gotova obilno je polijte maslinovim ulje, peršinom i češnjakom i poslužite uz kuhanu blitvu s krumpirom.

Može li bolje i jednostavnije?

Ma ne može!

Ukoliko pak niste fan blitve, povrće sa žara uvijek je dobra alternativa! No, ukoliko ne kupujete ekološke proizvode (a trebali bi!), ne zaboravite povrće, prije pripreme, oprati od pesticida! Za pesticide ste, sigurni smo, čuli, a već sljedećeg puta pišemo o njihovim štetnim svojostima po zdravlje ljudi i okoliš.

Do sljedećih čitanja,

Vaš VeeMee savjetnik! 🙂

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije