Na OPG-u Jurić godišnje proizvedu oko milijun presadnica povrća i začinskog bilja

31. siječnja 2020. Urednik

OPG Jurić iz Velike Kosnice proizvodi presadnice gotovo stotinjak vrsta povrća i začinskog bilja. Poslu su se naučili još dok su živjeli u BiH, Gradačcu gdje su se gotovo svi mještani bavili uzgojem povrća. Jedni su od rijetkih koji nude i sadnice stevije.

“Bit će paprike, obične babure, roge slonovsko uho, a imat ćemo i ljutih papričica čilija, rajčice i drugog povrća”, kaže to Ilija Jurić (28) s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Velike Kosnice nedaleko Velike Gorice. Kod njih se ovih dana obavlja sadnja ranih sorti povrća, u četiri plastenika koja imaju na imanju. Sjeme povrtnica sadi se u kontejnere, a planiraju Jurići posaditi oko deset do 15 tisuća komada od svake sorte povrća odnosno onih koje su im bile najtraženije (rajčica, paprika).

Sadnju obavljaju strojno, a sjemenje prvo pohranjuju u komore za naklijavanje na temperaturi uglavnom do 23 stupnja. “Kada sjeme dobije prva dva jača lista, premješta se u plastenike na temperaturu do 15 stupnjeva”, kaže naš sugovornik. Dodaje kako u ponudi imaju oko stotinjak vrsta povrća i začinskog bilja.
Sadnice starih sorti povrća

Na OPG-u Jurić godišnje proizvedu oko milijun presadnica povrća i začinskog bilja - OPG Anto Jurić

Obitelj Jurić posebnu pažnju posvećuje starim sortama povrća pa tako u svojoj ponudi bilježi i staru vrstu tzv. paradajza krumpiraša. Ovih su dana u poslu jer trebalo je dezinficirati plastenike, opremu ali i sjeme, a to rade s ciljanim preparatima. Uskoro im kreće i prebacivanje naklijanog povrća u plastenike, pa im valja regulirati vlagu i temperaturu te sve držati pod nadzorom. U ponudi će početkom svibnja imati i sadnice začinskog bilja: mente, ružmarina, bosiljka, vlasca, a imaju i steviju od koje mnogi, kažu nam, danas u Hrvatskoj odustaju. Oni su ipak zadržali proizvodnju sadnica stevije, a može se kod njih pronaći i rabarbara, batat, sadnice žutih lubenica, kopra, celera, francuskog peršina i dr. Nakon ranih sorti rajčice i paprike, kreću s uzgojem ljekovitog bilja odnosno mentu koja prezimljuje prebacit će u svježu zemlju i tegle.
Najbrže kako doznajemo, od povrća niču kupusnjače, a najsporije luk i celer. Od toplih kultura prednjače tikve odnosno dinje. Upotrebom presadnica, povrće ranije dospijeva odnosno skraćuje se vegetacija biljaka, na istoj se površini može uvrstiti više kultura, a troši se i manje sjemena. Obitelj Jurić bilježi višegodišnju tradiciju uzgoja sadnica jer došli su u Hrvatsku iz Gradačca u BiH gdje se najveći dio mještana bavio uzgojem sadnica. Iako OPG glasi na Antu Jurića, oca našeg sugovornika, posao polako preuzima sin Ilija, inače inženjer medicinske radiologije. U rad je uključena cijela obitelj jer posla ima cijelu godinu od uzgoja sadnica, plasiranja na tržište, dogovora s otkupljivačima i dr.

Uzgoj mikro povrća i jestivog cvijeća “Tukan Greens”
Odlučio se mladi poljoprivrednik i za ustroj “Tukan Greensa” odnosno uzgoja mikro povrća i jestivog cvijeća koje namjerava ponuditi restoranima. U raznovrsnu ponudu povrća uvrstili su i ljute paprike.

Na OPG-u Jurić godišnje proizvedu oko milijun presadnica povrća i začinskog bilja - Tukan Greens

“Imamo sorti poput Habanero, jedne od najpoznatijih ljutih papričica voćnog okusa odnosno Jalapeno koja se obično ubire zelena i koje su blago ljute i dobre u svježim salatama, kod kiseljenja plodova odnosno dimljenja. Bilježimo i ponudu papričice s planina Serano koje su slične plodovima Jalapeno, a nabavit ćemo za ovu godinu i čokoladnu baburu”, kaže naš sugovornik.

Potonje će kod Jurića biti spremne za peti i šesti mjesec. Godišnje oni proizvedu oko milijun presadnica, od čega je 200.000 stevije. To je biljka koja voli pjeskovito-ilovasta i ocjedita tla, odnosno ona gdje se voda neće zadržavati oko korijena. Povremeno ju treba navodnjavati, a kada je o gnojidbi riječ, zahtijeva ponajprije kvalitetni kompost.
“Proizvodnja presadnica zahtijeva i investiranje pa bi nam dobrodošla sijaćica odnosno moderniji strojevi za ubrzanje tehnologije rada”, kaže Ilija. Dodaje da su biljke strojno sijali u kontejnere, a pohranjene su u komoru, zapravo grijani prostor poput sobe gdje je ustrojena ventilacija, ovlaživači zraka i drugo. Biljke odlažu na kolica odnosno palete. U ovoj turi sadnica najduže će, za isklijati, trebati paprici, koju će po komadu prodavati po 2 kune, isto kao i rajčice. Od salata imaju kristalku, hrastov list, a od drugog “zelenja” brokulu, karfiol, kupus. Kupci, doznajemo, ponajviše traže ono klasično: rajčicu, papriku, salate, krastavce, kupusnjače. Od začinskog bilja prednjače menta, bosiljak, peršin koji uvijek dobro idu. O tome može li se živjeti od proizvodnje sadnica naš sugovornik kaže da može, ali se treba i raditi.
Sadnice se moraju prodati u mjesec dana

“Valja i dobro “prognozirati” jer sadnice se u pravilu moraju prodati od 15. travnja do polovice svibnja. Poslije ide tzv. popunjavanje”, naglašava. Iako se i on naučio proizvodnji sadnica, Ilija ističe kako je “tata glavni znalac” cjelokupnog im posla oko biljaka, koje im dolaze pogledati i učenici iz lokalnih škola. Na licu mjesta tako se imaju priliku poučiti uzgoju i karakteristikama povrća. A kako bi nadopunili svoje znanje OPG Jurić odlazi i na poljoprivredne sajmove poput onog u njemačkom Essenu koji će započeti ovih dana.

“Manifestacije takve vrste trebate pohoditi jer osim najnovijih tehnologija, nabavke repromaterijala i sličnog, tamo se sklapaju i poslovi, a ne doma iz fotelje”, zaključuje mladi poljoprivrednik.

Izvorni članak te više na:

//https://www.agroklub.com/povrcarstvo/na-opg-u-juric-godisnje-proizvedu-oko-milijun-presadnica-povrca-i-zacinskog-bilja/57109/

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije