Nepotrebno bacanje hrane

13. siječnja 2020. VeeMee

Svaki stanovnik Hrvatske baci 75 kilograma hrane na godinu. Najviše hrane baca se za vrijeme blagdana. U otpadu završi mnogo blagdanskih delicija, što je za potrošače nepotreban trošak, a okolišu će nanijeti štetu.

Prema statistici, najviše hrane bacaju mlađe zaposlene osobe, kućanstva s visokim primanjima te ona s malom djecom.

Rješenje je, kažu stručnjaci, definiranje i planiranje jelovnika. Zbog raskošne ponude u trgovinama, većina potrošača kupit će ono što im ne treba.

– Planirati kupovinu, planirati tjedne jelovnike je jako dobra preporuka i savjet, ne ići u kupovinu gladan, držati se popisa u kupovini. Ako dođe do ostataka, svakako ih iskoristiti, pojesti u idućem obroku, ili napraviti od njih novo jelo, rekla je dr. sc. Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane.

Bacanje hrane

Razlozi bacanja hrane najčešće su kupovanje prevelikih količina i neiskorištavanje ostataka jela.

– Prednost je ono što se već dogodilo u trgovačkim centrima, a to su manja pakiranja hrane gdje ne morate nužno kupiti 15 kg krumpira nego kg i pol, 2 i pol kg. Što je zapravo prednost gdje kupac odabere i automatski manje koristi, rekao je direktor tvrtke VeeMee Marko Kozjak.

Najmanje je bacaju starije osobe te osobe s razvijenom ekološkom sviješću.

– Samim time dok dolazimo kupiti tu hranu, mi smo već generirali neki otpad dok se ta hrana pripremila za nas. To je onaj segment posla koji mi odrađujemo, i tu bi mogla ta brojka od 75 kg biti puno veća, kaže Kozjak.

Otpad od hrane koji završi na odlagalištima pretvara se u metan – staklenički plin s potencijalom globalnoga zagrijavanja 25 puta većim nego što ga ima ugljični dioksid.

Više na:

https://vijesti.hrt.hr/570906/nepotrebno-bacanje-hrane

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije