Poljoprivrednici potpisali prvih 309 ugovora za razvoj gospodarstva

13. travnja 2019. VeeMee

Svakom potpora od 15.000 eura – novac osiguran za više od 3.000 poljoprivrednika za razvoj gospodarstva

Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 34,4 milijuna kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je danas, 10. travnja 2019. godine u Zagrebu potpisivanju ugovora koje je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić s 309 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH.

Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 34,4 milijuna kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj gospodarstva, rast i povećanje konkurentnosti.

Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici potpisali 309 ugovora za razvoj gospodarstva

Ovih 309 ugovora potpisanih danas u Zagrebu početak je ugovaranja projekata s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno čak 6.013 zahtjeva, najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta.

„Danas je ugovore potpisala prva desetina svih poljoprivrednika čije ćemo projekte financirati na ovom natječaju, ostale potpisujemo po redu, slijedom završenih kontrola. Kada završi obrada svih projekata sa trećeg natječaja, ukupno ćemo iz operacije 6.3.1. imati gotovo 5.500 malih poljoprivrednih gospodarstava financiranih s više od 600 milijuna kuna – a uloženih u rast, razvoj i povećanje konkurentnosti. Mjera 6, pogotovo podmjere za male i mlade poljoprivrednike najpopularnije su mjere Programa ruralnog razvoja i interes koji naši poljoprivrednici iskazuju za ulaganja u svoju i našu budućnost ne ostavljaju mi prostora za sumnju u volju, želju i namjeru ostanka novih generacija u ruralnim područjima.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić.

Nakon Ugovora o financiranju sklopljenih danas, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 55.593,75 kuna, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.

Piše: Agrobiz

Ovdje pročitajte izvor i tekst.

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije